logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Čekajući vruću političku jesen: Između HDZ-ovih poruka partnerima i SDS-ovih najava nove većine

Gotovo je izvjesno da naša zemlja neće imati formiranu državnu i vlast u FBiH čak godinu dana nakon izbora. Nominalno partneri postoje, a to su SDA, HDZ i SNSD uz stranke koje će djelovati s njima u koaliciji. Ipak, njihova međusobna prepucavanja, uslovljavanja i oštre poruke ne daju građanima doznanja da će se politički čvor uskoro raspetljati, “Klix“.

SDA želi formirati vlast na svim nivoima uz garant SNSD-a da će se nastaviti NATO put naše zemlje. SNSD otvoreno poručuje da ne želi u NATO, što je već mjesecima nerješiva enigma. Iako je našoj zemlji aktiviran MAP i BiH sada treba predati prvi Godišnji nacionalni plan, blokada SNSD-a tog pitanja drži status quo.

HDZ insistira da se prvo formira vlast, pa da se tek onda razgovara o pitanju NATO-a, ali je evidentno da SNSD-ov predsjedavajući Vijeća ministara to pitanja nikada ne bi stavljao na dnevni red, što je za SDA neprihvatljivo.

Svi pak žele EU put, koji zbog nemogućnosti dogovora u vezi NATO-a ispašta u velikoj mjeri.

SDA ima i problem s HDZ-om kada je u pitanju Vlada FBiH. Zajedno su formirali potrebnu većinu u Parlamentu FBiH, ali će izvršna vlast definitivno sačekati. HDZ kontinuirano na dnevni red stavlja i želi izmjene Izbornog zakona, što će biti njihov uslov za partnersko djelovanje u vlasti.

U proteklih pet dana iz HDZ-a su poslali dva otvorena pisma u kojim anajavljuju odlučniji stav i političko djelovanje, kazavši da ne žele krize i blokade, već hitno formiranje vlasti. Najviše oštrih riječi i poruka upućeno je SDA.

S druge strane novi predsjednik SDS-a Mirko Šarović pomalo stidljivi spominje moguće opcije za novu parlamentarnu većinu u državnom parlamentu, kritikujući SNSD da ništa nije uradio.

Ipak, matematika kaže da je nova većina gotovo nemoguća, a prije svega što ni SDA i stranke okupljene oko njih (SBB, DF, PDA…), ali ni HDZ ne mogu rizikovati s obzirom da u Domu naroda u Klubu Srba apsolutnu većinu ima SNSD, koji ima čak četiri svoja delegata.

SDA će se najesen suočiti i sa stranačkim kongresom i izborom novog predsjednika i rukovodstva stranke.

Uzmemo li u obzir sve navedeno evidentno je da nas čeka vruća politička jesen, a teme koje će dominirati su nesumnjivo NATO put, MAP i Godišnji nacionalni plan, izmjene Izbornog zakona, a nisu isključena ni nova politička žarišta.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO