Bosnia and Herzegovina

Cijene platine padale tijekom pandemije, a investitori bi sada mogli pohrliti za novim metalom

Investitori često hrle za zlatom i drugim vrijednim metalima u vrijeme financijske neizvjesnosti. Većina plemenitih metala stoga je profitirala od nestabilnosti kakvu je donijela globalna recesija proteklih mjeseci, uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Kako je oporavak ekonomije od posljedica pandemije prilično spor, investitori se okreću investiranju u sigurnije oblike aktive, poput plemenitih metala, ali i kriptovaluta koje su i nastale tijekom posljednje ekonomske krize 2009. godine.

Međutim, dok su cijene zlata i srebra vrtoglavo rasle proteklih mjeseci, platina je zaostajala. Jedan od ključnih razloga je taj što se više koristi u industriji od ostalih metala, najviše za proizvodnju nakita, piše CNN Business. Platina je i ključna komponenta katalizatora u automobilima koji se koriste za smanjenje emisije ispušnih gasova. Tako je pad prodaje automobila širom svijeta, zajedno s porastom kupovine električnih vozila, naštetio potražnji za platinom.

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju kako je platina sada spremna za održivi povratak. Nakon što je krajem ožujka cijena platine po uncu iznosila tek 600 dolara, sada se cijena povećala na 840 dolara.

Predsjednik Sistema federalnih rezervi SAD-a (FED) Jerome Powell nagovijestio je kako će Centralna banka vjerojatno zadržati kamate na nuli još nekoliko godina, što bi trebalo umanjiti vrijednost dolara.

Stoga, kako kaže prodavač zlata Ed Moy, investitori bi mogli ponovno pohrliti prema alternativnoj imovini poput platine.

Pad vrijednosti dolara utjecat će na porast potražnje za svim metalima, ali platina ima puno više prostora za sustizanje zlata koje se trenutno kreće oko 1.850 dolara po unci. Will Rhind, izvršni ravnatelj tvrtke GraniteShares, kazao je kako je platina trenutno izuzetno potcijenjena u poređenju sa zlatom, što će se promijeniti u skorije vrijeme.

Stručnjak za plemenite metale Everett Millman ističe kako su cijene platine 50 posto ispod prosjeka u odnosu na proteklo desetljeće. Ipak, potražnja za platinom mogla bi se povećati kada proizvođači shvate da je ovaj metal puno jeftinija alternativa paladiju, a koji sada košta više od 2.200 dolara po unci. Više proizvođača stoga bi se moglo prebaciti na platinu.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi