Bosnia and Herzegovina

Devedeset odsto intervencija policije u Bihaću zbog migranata

BIHAĆ - U međusobnom sukobu dvije grupe migranata, koji se dogodio sinoć ispred zgrade Vlade USK u Bihaću, u strogom centru ovog grada, jedna osoba je pretrpjela teške tjelesne povrede nanesene hladnim oružjem, najvjerovatnije nožem, saopštili su iz policije.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, ovo lice je zbrinuto u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, dok je u toku potraga za počiniocem.

"Policija je dobila dojavu građana da se dogodio sukob migranata u Ulici Alije Đerzeleza, a na licu mjestu pronađen je povrijeđeni muškarac kojem su nanesene teže tjelesne ozljede. Riječ je o stranom državljaninu iz Afganistana, koji je potom odvezen u bolnicu", istakao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, ukupna bezbjednosna situacija na području Unsko-sanskog kantona sve se više usložnjava zbog nekontrolisanog priliva migranata i njihovog sve većeg broja na ulicama ovdašnjih gradova.

Šiljdedić ističe kako svakodnevno na područje ovog kantona stiže više od stotinu migranata, a da u posljednje vrijeme zbog pojačanih mjera granične i redovne policije Republike Hrvatske sve teže prelaze granicu i ulaze u ovu državu.

"Nažalost, situacija je dosta složena i može se konstatovati kako je u svakodnevnom pogoršanju. Sigurno, oko devedeset posto svih intervencija policije odnosi se na migrantsku populaciju. Njihov povećan broj u našim gradovima i općinama uslovio je i povećanje broja krivičnih djela i incidentnih situacija. Policija pokušava na profesionalan i odgovoran način odgovoriti ovom izazovu, međutim suočeni smo sa zaista teškom situacijom", dodao je Šiljdedić.

Trenutno najveći problem u Unsko-sanskom kantonu je nedostatak smještajnih kapaciteta za toliki broj migranata, s obzirom na to da su popunjeni svih prihvatni centri u kojima, prema procjenama policije, boravi oko 3.000 ilegalnih stranih državljana. Međutim, smještaj nedostaje za oko 4.000 migranata koji borave u urbanim dijelovima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ili na periferiji ovih gradova, gdje koriste napuštene ili devastirane stambene i druge objekte za boravak.

U policiji smatraju kako novoformirani kamp u mjestu Lipa kod Bihaća nije ispunio svoju funkciju, s obzirom na to da se radi o objektu poluotvorenog tipa koji migranti mogu napustiti kada god požele.

Vremenom se pokazalo kako je ovaj kamp u stvari postao baza za opskrbu migranata hranom, odjećom i drugim potrepštinama odakle, potom, pokušavaju da preko hrvatske granice nastave svoj put ka zemljana Evropske unije. Zbog toga je postao privlačan i migrantima koji su stacionirani u drugim prihvatnim centrima na području BiH, pa sve više njih dolazi na područje Unsko-sanskog kantona, čime je situacija dodatno pogoršana.

Football news:

Abraham on 3-3 with West Brom: Chelsea made some mistakes that are unacceptable at this level
In 2011, Abramovich bought 50% of the rights to the player who played against Chelsea in the Champions League. But there will be no consequences
Chelsea have conceded the most away goals in the Premier League since the start of last season - 42
Koeman convinces BarSU to buy Depay. Barcelona manager Ronald Koeman still wants to see Lyon forward Memphis Depay in the team
Hasselbaink on Tiago Silva: He's still a little out of shape. Surprised to see him start
The 43-year-old captain of Montpellier plays 30+ matches every season. He doesn't drink alcohol and doesn't go to night clubs
Luis Suarez: I came to Atletico for trophies