Bosnia and Herzegovina

Dobili milijarde pomoći, sad ne znaju kako da iskoriste novac

MADRID - Nakon što je osigurala izdašan dio evropskih sredstava za oporavak od korona-krize, Španija se suočava sa nevjerovatnim problemom.

Naime, oni ne znaju kako da iskoriste sav taj novac, rekli su Rojtersu vladini izvori.

"Ovo nije kriza novca, nego kriza ideja", rekao je jedan od izvora.

U zemlji koja od 2016. nije uspjela donijeti cjelogodišnji budžet zbog produžene političke paralize, potreba za iznenadnim povlačenjem dodatnom novca je izazov, rekli su izvori.

Španija je izuzetno teško pogođena pandemijom. Od kovida 19 oboljelo je više od 640.000 ljudi, najviše među zemljama zapadne Evrope, a umrlo je više od 30.000 ljudi. Ekonomija je u drugom tromjesečju pala za 18,5 odsto.

Kako bi se oporavila, Španiji je bespovratno dodijeljeno oko 140 milijardi evra iz paketa Evropske unije za oporavak od korona virusa, ukupno vrijednog 750 milijardi evra. To uključuje 43 milijardi evra bespovratnih sredstava samo u naredne dvije godine - što je oko osam odsto godišnje potrošnje.

"Potrošiti taj novac nije lako", rekao je drugi vladin izvor.

Četiri izvora upućena u upravljanje fondovima rekla su da postoje zabrinutost i nervoza oko toga kako postaviti sistem za preuzimanje tolike količine likvidnosti, prenosi "Index".

Drugi izvor sa direktnim uvidom u upravljanje fondovima rekao je da su glavni projekti za primanje sredstava već namenski predviđeni i da će se Španija sigurno pridržavati rokova i zahteva koje nameće Brisel.

Evropska komisija preporučila je evropskim vladama da novac iz paketa oporavka troše na zelenu energiju, saobraćaj i ulaganja u digitalizaciju.

Španski premijer Pedro Sančez, koji se na samitima Evropske unije u julu borio za odobrenje fonda za oporavak, stavio je svoj kabinet u poziciju nadzora sprovođenja plana oporavka, a trebalo bi da bude oformljeno i savetodavno tijelo koje čine direktori korporacija, rekao je drugi izvor.

"Trenutni izazov je na koji će se način novac koji stigne u potpunosti iskoristiti. Moraće da postoje projekti s velikom apsorpcijom investicija", rekao je direktor konsultantske kompanije "Red 2 red" Hose Moises Martin.

Football news:

Miranchuk remained in the reserve of Atalanta for the second match in a row
Jurgen Klopp: what is Happening now is like living in a marriage: there are good moments, there are bad ones
Zinedine Zidane: Earned a draw with Borussia Dortmund - and I even think that deserved more
🚑 At Liverpool it became even worse with the center of defense: Fabinho was injured, only Joe Gomez is healthy
Lokomotiv is in third place in group a of the Champions League after 2 rounds, Bayern is in the lead
Real Madrid is last in the Champions League group after two rounds, Shakhtar leads
They made a great transition from defense to attack. Even Bayern praises Loco: collected compliments from flick, Neuer and Kimmich