Bosnia and Herzegovina

Dodik: Sve odluke visokog predstavnika su nelegitimne

BANJALUKA - Prije nego što je iz Rusije stigla vijest da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u samoizolaciji i da ne dolazi u BiH, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, koji se trebao sastati sa Lavrovim, izjavio je da su bilateralni odnosi Republike Srpske i Rusije dobri.

Ukazao je da priče o navodnom malignom ruskom uticaju u BiH dolaze sa Zapada, koji se, kako je rekao, najviše miješao u BiH, a koja zbog poteza stranaca koji su degradirali Dejton uopšte ne može da funkcioniše.

Sa druge strane, ruska spoljna politika se, kako navodi, zasniva na poštovanju Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava.

Istakao je da je Rusija je u zadnjih desetak godina veoma jasno izdvajala svoje mišljenje u svim kominikeima PIK-a, kada su oni bili rizični sa stanovišta poštovanja Dejtonskog sporazuma.

„To govori o tome da sve što je donosio visoki predstavnik je nelegitimno. Za odluke te vrste mora da postoji konsenzus PIK, to se nije nikada obezbijedilo. Pritisak koji su vršili na političke garniture tog vremena je veoma sumnjiv, jer u demokratskim sistemima ne smije da bude pritisaka te vrste koji je išao do toga da su ljude otpuštali s poslova, prijetili. Rusija je sve to razumijela i rekla da ne želi da daje legitimitet takvim odlukama i mi smo zahvalni“, zaključio je Dodik za RTRS.

Football news:

Griezmann on Messi: I admire Leo, and he knows it. We have a great relationship
Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group