Bosnia and Herzegovina

Donatorsko veče za Srebrenicu

Donatorsko veče poslovne zajednice za Srebrenicu bit će održano uoči Dana nezavisnosti BiH, 29. februara u 19 sati, u sarajevskom hotelu Europa. Na FB stranici Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica centralno mjesto pripada upravo pozivu članovima ove zajednice da se prijave za učešće na pomenutoj humanitarnoj manifestaciji, kojoj je cilj da se sakupe sredstva za obnovu i za funkcionisanje ovog centra.

Kako se prijaviti?

To je jedan od načina da MC Potočari postane briga svih, a ne samo uposlenika ovog centra, još manje isključivo ljudi u Srebrenici i iz nje. Prijave stalno stižu, a svi zainteresovani za učešće mogu to učiniti putem maila (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.). Istovremeno, u MC pristižu i druge donacije, prije svega one za buduću biblioteku Memorijala.

Sve je više institucija koje šalju ili donose knjige, a među onima koje su to nedavno učinile je i JU Biblioteka Sarajeva, koja je MC-u poklonila oko 200 knjiga, sadržaja primjerenog jednoj ovakvoj instituciji. No, javljaju se i pojedinci, a jedan od njih je i Jasmin Jusufović, rodom iz Drinjače kod Zvornika, današnji stanovnik Dubaija, koji se, kažu u MC-u, među prvim uključio u akciju.

U Memorijalni centar je pristigla njegova pošiljka s knjigama o temi genocida u Srebrenici i agresije na BiH.

- Jasmin je knjige kupio i poslao ih na našu adresu. Zahvaljujemo mu i pozivamo i druge koji su u mogućnosti da nas podrže, kaže nam Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra, dodajući da je donacija sve više.

No, iz Potočara ističu i to da njihove vrijedne kolege nastavljaju i sa snimanjem intervjua/svjedočenja u prostorijama Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu o sudbinama mladih ljudi, a što je dio projekta koji zajedno realizuju MC Srebrenica-Potočari i Muzej ratnog djetinjstva.

Uposlenici Memorijala pozivaju sve one koji su kao djeca preživjeli genocid u Srebrenici da se jave na već pomenutu adresu “kako bismo videozapisom trajno sačuvali vaše svjedočenje za generacije koje dolaze”.

Stižu fotografije

Nedavno smo u sjedištu Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa prisustvovali predaji njihovih fotosa za Memorijal, ali fotografije koje svjedoče o dešavanjima u Srebrenici i koje su nerijetko imale presudnu ulogu u skretanju pažnje svjetske javnosti na 11. juli 1995. godine i dalje pristižu u Potočare. Poklonio ih je i fotograf Midhat Poturović, fotoreporter Radija Slobodna Evropa, a ranije su to učinili i Fena, Anadolija, Al-Jazeera Balkans i Tarik Samarah.