logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Džaferović: Muzej o ratnim zločinima i genocidu govori o razmjerama rata

FOTO: T. Saletović

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida koji je osnovan 2016. godine u Sarajevu ukazuje na razmjere zločina počinjenih devedesetih godina u Bosni i Hercegovini tokom posljednjeg rata.  

Ovaj muzej jedna je od dvije institucije pod okriljem Bosanskog muzeja sjećanja, u kojima su izloženi brojni eksponati kao svjedočanstva onoga što je počinjeno ljudima u logorima i na drugim stratištima širom zemlje.  

Muzej je danas obišao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kojeg je jedan od osnivača Muzeja Jasmin Mešković upoznao s najvažnijim eksponatima i ispričao nekoliko potresnih priča sačuvanih od zaborava među zidovima Muzeja.  

Misija ove institucije, kaže Džaferović, jeste da se od zaborava otrgne zlo koje se BiH i njenim građanima dogodilo tokom agresije, postavka je svjedok istine o svim događajima, a samo na istini i pravdi, sjećajući se svega što se dogodilo, može se graditi budućnost, no to je i jedini put ka relaksaciji odnosa u BiH i regionu.

- Svi koji minimiziraju i osporavaju genocid i veličaju ratne zločine trebaju doći ovdje u ove prostore i još jednom posvjedočiti onome što sigurno već znaju o događanju u BiH u najtežem periodu njene historije - istaknuo je Džaferović.

Ovaj podsjetnik na zločine nema sistemsko finansiranje, niti jedna marka iz bilo kojeg budžeta ne izdvaja se za njegov opstanak i postoji samo zahvaljujući dobroj volji uposlenika koji su kustosi, ali i istraživači koji odlaze na sve lokacije gdje mogu čuti priče ljudi i podijeliti ih s javnošću.

Za Džaferovića je neophodno pronaći sistemsko rješenje za finansiranje Muzeja, jer je ta institucija svima potrebna, a najavio je da će Kabinet člana Predsjedništva BiH nastaviti pomagati njen rad.

- Kako vrijeme prolazi, predmeti ostali od rata ljudima počnu smetati te se nastoji potisnuti ih, ali Muzej je idealna prilika za to jer on čini spoj sudbine, priča, predmeta i svjedočenja što će imati trajni karakter ukoliko se podijeli s Bosanskim muzejima sjećanja - pojasnio je Mešković.

Themes
ICO