logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Džonson odbio zahtjev Škotske za novi referendum o nezavisnosti

LONDON - Premijer Velike Britanije Boris Džonson odbio je zahtjev škotske vlade o pokretanju procesa organizovanja novog referenduma o nezavisnosti te regije.

Džonson je uputio pismo škotskoj premijerki Nikoli Sturdžon u kojoj navodi da je pomno analizirao zahtjev o prenosu ovlaštenja za organizovanje referenduma sa britanskog na škotski parlament.

Šef britanske vlade istakao je kako je 2014. godine u Škotskoj održan referendum i kako su se građani izjasnili da žele ostati u Velikoj Britaniji.

"Britanska vlada će i dalje poštovati tu demokratsku volju škotskog naroda i zato ne mogu odobriti prenos ovlaštenja koji može dovesti do organizovanja novog referendum", poručio je Džonson.

On je pozvao škotske vlasti na saradnju i jačanje ekonomije i međunarodne pozicije Velike Britanije.

Vladajuća Škotska nacionalna partija i njena liderka Sturdžon zagovaraju otcjepljenje te zemlje od Velike Britanije u čijem sastavu su još i Engleska, Vels i Sjeverna Irska.

Sturdžonova tvrdi da je referendum 2014. godine rezultirao većinskim izglasavanjem ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je druga strana zastrašivala birače da bi secesija značila i izlazak Škotske iz Evropske unije. Ona dalje tvrdi da se Brexitom mijenja situacija na terenu i da su se stekli uslovi za novi referendum.

Birači u Velikoj Britaniji su 2016. godine izglasali na referendumu izlazak te zemlje iz Evropske unije, međutim Škoti su većinski glasali za ostanak u toj evropskoj zajednici.

Themes
ICO