Bosnia and Herzegovina

EBRD se uključuje u zlatnu groznicu u BiH

Ulaganje Banke od 6,62 miliona eura koristit će se za finansiranje prelaza s istraživanja na razvoj rudnika.

BiznisInfo podsjeća da je kompanija Adriatic Metals našla vrijedna nalazišta u Varešu i to raznih metala, među kojima su i srebro i zlato.

Razvoj rudnika ima snažnu lokalnu podršku jer se očekuje da će stvoriti prijeko potrebne mogućnosti zapošljavanja. Kompanija se obvezala na najviše ekološke i socijalne standard prilikom vađenja rude.

Eric Rasmussen, voditelj EBRD-a za prirodne resurse, rekao je: „Sretni smo što će EBRD postati dioničar firme Adriatic Metals. Odgovorne rudarske operacije kompanije daju dobar primjer industriji u Bosni i Hercegovini. ”

Neto vrijednost nalazišta zlata i drugih metala u Varešu iznosi nevjerovatnih 917 miliona dolara, prenosi biznisinfo.

Ovo je podatak do kojeg su došli u kompaniji Adriatic Metals, koja je obavila istraživanja i dobila koncesiju na dva nalazišta na području Vareša – Rupice i Veovača.

Otvaranje rudnika i početak eksploatacije planiran je za 2022. godinu.

Podsjetimo da je EBRD jedna od najvećih razvojnih institucija u Evropi. EBRD je najveći investitor u BiH sa više od 2,6 milijardi eura do sada uloženih kroz 183 projekta.

Njihovo uključivanje u vlasničku strukturu Adriatic Metalsa pokazuje koliko je ozbiljan projekat u Varešu.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Barcelona are thinking about signing Garay due to Pique's injury
Pepe apologized for the red in the match with Leeds: there is no excuse for My behavior. I am deeply sorry
Manchester City have prepared a 10-year plan for Messi. After finishing his career, they want to make him an Ambassador for the club (The Times)
A Preston player who twice touched an opponent's genitals can be disqualified for 3 matches
Griezmann about his childhood: I tried to get into 10 clubs in France, but no one gave me a chance
Austin Matthew McConaughey (co-owner) is preparing for MLS: all season tickets have been sold, although there are only 2 players in the team, and the stadium (for $240 million) is still under construction
Lineker on Liverpool: Huge praise for Klopp's spectacular performance despite injuries