logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Ena Isen: Najbitnije je imati autoritet na terenu, želja mi je suditi Ligu prvaka

Mlada nogometna sutkinja Ena Isen iz Semizovca svoju karijeru započela je u septembru 2017. godine, a ljubav prema nogometu gaji još od malih nogu. Danas ova 19-godišnja djevojka pravdu dijeli na mečevima Prve ženske lige FBiH, a ponekad i Premijer ženske lige BiH.  

- Otac mi se bavio nogometom i oduvijek je to za mene bio zanimljiv sport. Također, brat trenira nogomet i volim da ga pratim na treninge i na utakmice, a odatle i ljubav prema nogometu - kaže Ena Isen.

Naglašava da sudijski posao nije nimalo lagan.

 - Zanimljiv mi je posao koji sudija mora obavljati tokom utakmice. Uvijek moramo biti fokusirani i spremni. Moramo "čitati" igru i razmišljati o potencijalnim odlukama. Iskreno, nema se puno vremena za razmišljati. U samo jednoj sekundi se mora dosuditi ispravna i korektna odluka - riječi su mlade sutkinje.

Uvjerena u odluke

Smatra da ljudi na Balkanu teško prihvataju činjenicu ženskog autoriteta.  

- Nije se lako uklopiti u muško društvo i ne prihvataju olako činjenicu da sutkinja ima autoritet nad 22 igrača i stručnim osobljem na terenu. Pristižu ponekad neprimjerene riječi, ali ništa što ja ne mogu riješiti za vrijeme utakmice - ističe naša sagovornica.

Dodaje i da se često dešavaju neugodne scene s tribina.  

- Bude vulgarnosti od gledalaca, koje ja zanemarim i ne mogu da utječu na mene. Ima pritiska i od igrača i igračica, ali sve se to smiri. Najbitnije je imati autoritet na terenu i biti fokusirana, smirena te uvjerena u sebe i u odluke koje donosim - smatra ova talentirana nogometna sutkinja.

Ogromna podrška

Ena je i član Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo. 

- Svakom članu, kao i meni, čelnici našeg udruženja daju ogromnu podršku i motivaciju. Naš uspjeh i pomak također je i njihov uspjeh i zadovoljstvo - kaže Ena, koja poštuje sve sudije i sutkinje, a uzor joj je naš najbolji arbitar Irfan Peljto, koji joj je ujedno bio i prvi mentor.

Ova mlada sutkinja i u budućnosti se želi baviti ovim poslom da bi ostvarila svoju najveću želju.  

- Što se tiče naše nogometne lige, za dvije i po godine ostvarila sam svoje zadane ciljeve. Moja najveća želja je suditi Ligu prvaka, ali se nadam da će to doći s vremenom, mojim radom i trudom. Također, planiram završiti IT fakultet i da u tom sektoru budem uspješna i maksimalno posvećena, kao što sam trenutno posvećena suđenju - zaključuje Ena Isen.

Themes
ICO