Bosnia and Herzegovina

Firme sa sjedištem van Italije nemaju pravo na pomoć države

TRST - Stalna komisija italijanskog parlamenta usvojila je amandman kojim se precizira da kompanije koje imaju sjedište izvan Italije ne mogu da računaju na pomoć države za ublažavanje štete ili gubitaka izazvanih blokadom zbog pandemije virusa korona.

Time je stavljena tačka na raspravu o tome ko ima pravo na državnu pomoć koja je, prema izvještavanju italijanskih medija, "zapalila" i političare i javno mnjenje.

Ovakvu odluku još ranije donele su Danska i Francuska.

Prema pisanju italijanske štampe radi se o veoma važnoj odluci koja potencijalno može uticati na oporavak brojnih preduzeća.

Jedna od njih je Italijansko američka firma "Fiat-Krajsler Automobiles" (FCA), koja ima sjedište u Holandiji, ali i brojne fabrike u Italiji i zapošljava direktno oko 55.000 hiljada radnika.

FCA je tražila državni kredit od 6,3 milijarde evra i prema pisasnju medija upravo činjenica da se radi o mješovitoj firmi koja ima sjedište u drugoj državi, postavilo je u fokus pažnje javnosti i političara, da traži pomoć italijanske države.

Andrea Orlando član demokratske partije u Italiji izjavio je da "kompanija koja aplicira za kredit koji garantuje italijanska država treba da vrati sjedište u Italiju".

Kako izvještavaju mediji, na jednoj strani su se našli lider desničarske Lege, Mateo Salvini i lider partije levog centra "Italia Viva", Mateo Renzi, za koje je presudno da se omogući nastavak priozvodnje u FCA fabrikama u Italiji.

Ministrar ekonomije Roberto Gualtieri je rekao da će se od kompanije FCA tražiti dodatne garancije da će pomoć biti iskorištena za onaj dio kompanije koji funkcioniše u Italiji.

Football news:

Hazard will miss the match with athletic
Juventus are Interested in Jacko
Micah Richards: Arsenal need to keep the Forward. It can attract other top players
York on Keane's criticism of De Gea and Maguire: Roy himself was not perfect when he played. He should be more restrained
Setien on Griezmann: When he plays, I am asked about Fathi, and Vice versa. Antoine is important to Barca
Setien on the situation with Messi: I haven't heard anything from him. Everything else is speculation
Sane did not pose in the number 10 shirt out of respect for Coutinho