Bosnia and Herzegovina

Francuska treba uputiti izvinjenje Turskoj

Odnosi između dvije NATO saveznice pogoršali su se zbog libijskog sukoba, u kome Turska podržava međunarodno priznatu vladu i optužuje Pariz za podršku snagama Khaalife Haftara s istoka zemlje koje su pokušale osvojiti prijestonocu Tripoli.

Francuska negira da podržava Haftarovu ofanzivu na prijestonicu i optužila je turske ratne brodove za agresivno ponašanje prema njenom ratnom brodu koji je pokušao izvršiti inspekciju turskog broda u junu za koji je sumnjala da krši embargo UN-a na oružje Libiji.

-  Francuska bi trebala uputiti izvinjenje umjesto da se konfrontira s Turskom davanjem pogrešne informacije. Francuska podržava pogrešnu stranu u Libiji – izjavio je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Berlinu.

Libija je podijeljena u 2014. između suparničkih frakcija u Tripoliju, sjedištu međunarodno priznate Vlade nacionalne sloge (GNA), i one na istoku zemlje, gdje dominira Haftarova Libijska narodna armija (LNA).

Cavusoglu se obratio novinarima u Berlinu zajedno s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom, koji je pozvao na „konstruktivni dijalog“ na razriješenju razlika između Francuske i Turske, i apelovao je da se zaraćene strane vrate pregovorima o primirju u Libiji.

- Trenutno bismo voljeli da te zemlje koje imaju ogroman uticaj među jednim od dva konfliktna aktera podstaknu svoje štićenike da se vrate za pregovarački stol – kazao je šef njemačke diplomatije, prenosi Reuters.

 (Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Sanchez finished the match against Bayer, despite the injury
Solskjaer is the fifth coach with whom Manchester United reached the semi-finals of the European Cup
Manchester United are set to buy Sancho this summer despite Borussia's claim that he is staying
Shirokov beat the judge at an Amateur tournament: promised that # # # # # [vdarit] for a red card-and # # # # # [vdarit]
Brunu has scored 11 goals in 20 games for Manchester United. 7 of them were penalties
Lukaku has scored in 9 consecutive Europa League games. This is a tournament record
Konstantinos Tsimikas: Liverpool is the biggest club in the world. I supported them as a child