Bosnia and Herzegovina

Grčka se priprema za turističku sezonu, otvaranje granica do sredine juna

Današnji medijski izvještaji ukazuju na to da će granice Grčke možda biti ponovo otvorene do sredine juna, dvije sedmice ranije nego što se očekivalo. Prema planu, koji bi trebao najaviti premijer Kyriakos Mitsotakis, putnicima iz  EU kao i Izraela bit će dopušten ulazak  u Grčku. Nejasno je hoće li biti podvrgnut Covid-19  testiranju ili će se tražiti da se pridržavaju drugih zdravstvenih protokola, prenosi Guardian.

Iz grčkih ureda izvijestili su da će putnici biti obavezni držati pravila društvenog distanciranja u zračnim lukama i nositi maske tokom letova.

Vijest je stigla nakon što je kompanija RyanAir, objavila da će obnaviti letove do odredišta u Grčkoj, uključujući Krf.

U Grčkoj u kojoj turizam čini 25 posto BDP-a, vlada se nada da će iskoristiti svoje uspješno rješavanje pandemije kako bi privukla ono što je Mitsotakis nazvao "većim dijelom evropskog turističkog kolača".

"S obzirom na važnost turizma i ugostiteljstva za ekonomiju zemlje, posebno tokom druge polovine godine, naš plan će imati trokomponentnu  strategiju koja će se odnositi na zapošljavanje, oporezivanje i likvidnost", rekao je u ponedjeljak vladin glasnogovornik, Stelios Petsas, dodajući da  ovo ljeto neće biti poput prošlogodišnjeg.

U 2019. godini Grčku je posjetilo rekordnih 33 miliona turista.

U ponedjeljak je oko 200 arheoloških nalazišta ponovo otvoreno za posjetitelje dok se  Grčka počela pripremati za turističku sezonu.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Neuer - in goal, Hakimi and Davies burn out the flanks, in front-Sancho, Muller and Lewandowski. Collected Dreamtime Bundesliga-19/20
Casillas is almost not on the video in honor of Spain's victory at Euro 2012. Perhaps this is due to his promotion to the post of President of the FFI
Setien's future in Barca is under threat. The players don't support it
Trent on motivation: Ronaldo and Messi never relax. The more you win, the more you want to continue
Conte on criticism: attack me, Not the club or my players. There are people who want to see the glass half empty
Ancelotti on Everton: we are Happy to qualify for the Europa League
Christophe Dugarry: Setien is simply incompetent. I'm sure he has nothing against Griezmann