Bosnia and Herzegovina

Grupa mladića u Beogradu presreće migrante i ograničava im kretanje

Na društvenim mrežama pojavio se snimak grupe mladića u Beogradu koji presreću migrante u centru grada i dijele im pamflete.

Riječ je o grupi okupljenoj oko Inicijative "Nema predaje Kosova i Metohije", koja na srpskom, engleskom i arapskom jeziku upozorava migrante da im je kretanje u Srbiji zabranjeno u noćnim satima.

Navode i da će takve patrole u glavnom gradu Srbije reagirati na svako njihovo nasilje. 

U pamfletu piše: "Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i djevojke, zabranjeno vam je kretanje izvan migrantskih centara od 22:00 do 6:00 sati ujutro i kretanje više od tri osobe u grupi tokom dana. Napadi na naše građane vam neće proći nekažnjeno."  

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije saopćeno je da su o svemu obavijestili nadležno tužilaštvo, koje je naredilo ispitivanje svih činjenica i okolnosti u vezi sa navedenim događajem i videom koji se pojavio u javnosti. 

Na video snimku može se čuti kako jedan građanin na engleskom jeziku govori migrantima: Ovo je odgovor našeg naroda. Mi samo želimo da vam kažemo da ne dirate naše žene i sve će biti u redu. Ne želimo probleme. Mi sasvim razumijemo da ne želite da ostanete u Srbiji i to je u redu. Dakle, samo idite i sve će biti u redu. U posl,ednjih nekoliko dana vidjeli smo mnogo problema u Beogradu i zato smo ovdje večeras. Svake druge večeri bit ćemo na ulici. Mi ne želimo probleme, ali ako ih neko želi dobiće ih.