Bosnia and Herzegovina

HDZ nije važan zbog Čovića, nego zato što su im isporučene sve pozicije u vlasti

Osvrnuvši se na samom početku emisije na današnji sastanak lidera političkih stranaka s ekspertima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH, s fokusom na popunu Doma naroda FBiH, Nikšić je kazao kako je atmosfera tokom razgovora bila prilično korektna.

- Međutim, ne vidim mogućnost primicanja stavovima ukoliko se zaista ne iskaže spremnost na određeni kompromis i dogovaranje. Imamo suprotstavljene pozicije i ja iskreno, kad bih morao dati prognozu, ne očekujem da će tu baš biti nekih spektakularnih pomaka - dodao je Nikšić.

Na pitanje zašto smatra da SDP-ov kandidat Denis Bećirović ima najviše šansi da uđe u Predsjedništvo BiH.

- Mislim da je on kroz svoj rad u Državnom parlamentu pokazao vjerodostojnost i spremnost da se zalaže za sve građane u BiH, da kao parlamentarac i u situacijama kada ostane u manjini i kontra velikog broja zastupnika, zastupa određene principe i stavove koji se danas pokazuju kao stavovi vrijedni jedne vjerodostojnosti i naslijeđa koje vuče kao član SDP-a BiH, i kao čovjek kojem je BiH iznad svega - rekao je Nikšić.

Mišljenja je kako je Bećirović i dosad pokazao svojim djelovanjem da će biti član Predsjedništva koji će se boriti za interese svih građana i naroda.

- Siguran sam da će kao član Predsjedništva interese države staviti i iznad SDP-ovih i vlastitih interesa - kazao je Nikšić.

Na pitanje zašto su iz SDP-a zatražili podršku A-SDA i predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića, te znači li to da ne biraju čiju će podršku dobiti.

- Kad smo se opredjeljivali za ovu kandidaturu, rekli smo kako Denis neće biti samo kandidat SDP-a, nego i drugih političkih partija. Ovo su političke partije koje su prve došle u situaciju da donesu odluku na svojim organima i potpišu podršku. I to neće uopšte biti jedine političke partije koje će stati iza kandidature Denisa Bećirovića - pojasnio je Nikšić.

Iz A-SDA su, navodi, Bećiroviću dali podršku kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH jer su u onome što je radio kao zastupnik u Parlamentu BiH prepoznali da može biti osvježenje.

- Dakle, ne radi se ni o kakvoj koaliciji. Tu će biti još raznih političkih partija koje ovih dana donose odluke na svojim organima o tome i bit će interesantno u narednih desetak dana vidjeti ko će sve stati iza Bećirovića, a siguran sam da će biti 8-9 političkih partija koje će stati iza njegove kandidature, plus oni koji to iskazuju kao udruženja građana, poput Srpskog građanskog vijeća ili pojedinaca - ističe Nikšić.

Uslijedilo je pitanje: "Je li SDP dio Plana B lidera HDZ-a Dragana Čovića, kako to tvrdi lider DF-a Željko Komšić?".

- Pa dobro bi bilo da čujemo šta je to Plan B. Da vidimo šta je plan A, koliko tih planova ima. SDP BiH nije dio nikakvog plana koji podrazumijeva nekakav dogovor sa HDZ-om. Da se razumijemo, SDP dva puta kad je odlučivao o tome, HDZ nijednom nije bio dio vlasti - dodaje Nikšić.

Naglašava kako HDZ nije važan zato što je Dragan Čović član Predsjedništva BiH.

- Ja mislim da je HDZ važan zato što su mu sve pozicije u vlasti, kad su u pitanju finansijski tokovi, isporučene upravo u onom trenutku kad je vlast konstituisana od strane SDA i DF-a. DF je vidjela šta je napravila i poslije određenog perioda izašla je iz vlasti, ali tad je HDZ postao važan, jer kompletna struktura vlasti u BiH kad su u pitanju finansije isporučena je HDZ-u - dodao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega, nakon silnih priča o ujedinjenju ljevice i vrlo žestokih reakcija i optužbi DF-a i GS-a, zbog čega SDP ne uzvraća jednakom mjerom, Niškić je kazao da "na svakih pet njihovih napada SDP jednom odgovori".

- Zašto je njima važan SDP? Pa vjerovatno zato što se ne bave ovim drugim. Ja ne pamtim kad sam čuo od njih da su neku kritiku uputili na račun aktuelne vlasti. Ponekad na račun HDZ-a i SNSD-a, vrlo rijetko ili nikako SDA. Dakle, ljudi jednostavno imaju problem sa jačanjem SDP-a - naveo je Nikšić.

Upitan smatra li opasnim savez predsjednika HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragana Čovića i Milorada Dodika, Nikšić je kazao da "oni svojim djelovanjem ustvari pokazuju koliko su destruktivni."

- To je destruktivno po državu, a samim tim možemo tretirati i da je opasno. Uostalom, posljednja njihova akcija kad su u Domu naroda Državnog parlamenta spriječili izglasavanje izmjena Izbornog zakona, kada su u pitanju fer i pošteni izbori, gdje su blokirali donošenje zakona o elektronskom brojanju, videonadzoru i identifikaciji birača pokazuje koliko to može biti opasno i destruktivno po državu BiH. Ali, ja tu ne vidim ništa novo. Pa, mislim, već deset godina je javna tajna kako su SNSD i HDZ u koaliciji i kad god mogu, oni zajedno i djeluju - ističe Nikšić.

Prema njegovim riječima, Dragan Čović je produžena ruka Milorada Dodika u aktuelnoj vlasti.

- S druge strane, imate one koji su uvijek u koaliciji sa HDZ-om, poput SDA, koji će uvijek, pa i 2018., ukoliko bude u situaciji da bira, izabrati HDZ za partnera. Jedina dva puta kad HDZ nije bio u vlasti, je kada je SDP pobijedio i odlučivao - navodi Nikšić.

Posljednje pitanje upućeno Nikšiću bilo je kako komentariše istupe Željka Komšića "koji nerijetko spočitava kriminal pojedincima u redovima SDP-a".

- Niko u SDP-u, od mene pa nadalje, nema pravo od SDP-a ili od bilo koga drugog tražiti zaštitu ako je uradio nešto nezakonito. Ali, ni ja, ni bilo ko drugi nije taj koji će odlučivati ko je u ovoj zemlji kriminalac. Mi se upravo protiv toga borimo, da imamo nepristrasno pravosuđe. Pa već godinama, otkad nisam premijer, ja sam izložen stalnim pakovanjima, lažima, namještanjima paraobavještajnih struktura SDA, njihovih policijskih struktura i tužilaštava, koji očito imaju podršku i u nekim ljudima koji nisu samo u krugu SDA - rekao je Nikšić.

Problem je u tome što prijave, kako ističe, očito nisu utemeljene na zakonu i ne postoje dokazi.

- I nijedna nije završila ni optužnicom, a ne osudom. Dakle, za koga se god utvrdi da je nešto uradio nezakonito, treba da odgovara pred institucijama ove države, a ne pred partijskim ili onima koji sjede u kafani pa smišljaju koga će sad pozvati na odgovornost - zaključio je Nikšić.

(Vijesti.ba)

Football news:

Zinedine Zidane: People always talk about Real Madrid, because This is the most important club in history
Lukas Podolski: Sane hasn't reached the top level yet. He needs to play for the national team, win the Euro or the world Cup
Police arrested a 12-year-old boy in the case of threats against Zaa
These people are sick. They need help. The fear and loathing of the North London Derby
Farfan's goal could not be counted: before that, the referee called from the goal, and CHorluka just took the ball and ran forward with it
Son has scored 10+ goals for Tottenham in the Premier League four seasons in a row
Milan are Interested in the striker of Lille Osimana