Bosnia and Herzegovina

Hoće li pandemija zaustaviti odljev stanovništva iz BiH ili će ekonomska kriza samo pogoršati stanje

Bosnu i Hercegovinu u posljednje dvije godine napustilo je više od 100 tisuća stanovnika, ali ti trendovi zaustavljeni su zbog pandemije koronavirusa. Što će biti u narednom periodu može se samo prognozirati, ali uvelike zavisi od mjera vlasti.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba kaže kako je pandemija koronavirusa uspjela je u ovoj godini zaustaviti masovno iseljavanje iz BiH, nakon nekoliko posljednjih godina kada smo imali i preko 50 tisuća odlazaka u jednoj godini.

"Odgovorna i pametna vlast bi trebala iskoristiti ovaj trenutak i napraviti set mjera i politika, kako bi zadržala one građane koji su planirali ići, ali i pokušati obrnuti tok migracija, da vrati bar dio onih koji su otišli vani, stekli znanje i iskustvo", kazao je on.

Ipak, nakon što dođe do stabilizacije stanja vezano za pandemiju, kako u BiH, tako i u drugim zemljama, dodaje on, te ako ekonomski oporavak BiH bude sporiji nego što je to očekivano, te ako političari nastave izmišljati probleme i kreirati stalne sukobe, možemo onda u narednim godinama očekivati čak i jači pritisak na iseljavanje iz države.

"Želim da vjerujem da će politika pokazati odgovornost i prepoznati što su stvarni problemi našeg društva i države i krenuti ih rješavati", kazao je Hadžić koji u jednoj od svojih prezentacija navodi kako posljednji statistički podaci govore kako u BiH trenutno živi samo 2,7 milijuna građana.

On kaže i kako se radna snaga u našoj zemlji u periodu od 2014. do 2018. godine smanjila za 113 tisuća radnika.

Podaci o izdatim prvim dozvolama u EU za naše građane u prošloj godini su porazni. Prema prvim i nepotpunim podacima, izdato je 39.841 dozvola, s tim da treba naglasiti da u ovim podacima nisu uključene izdate dozvole za Njemačku i Švedsku, tako da uključivanjem ovih podataka, biti oboren rekord iz 2018. godine, kada je izdati 55.000 dozvola.

Pandemije koronavirusa i njom nametnuta ograničenja u kratkom roku zaustavila su trend odlazaka, ali ekonomska kriza koja se očekuje na srednji i dugi rok mogla bi dovesti do pravog egzodusa.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally