Bosnia and Herzegovina

Hrvatska uskoro na austrijskoj listi rizičnih regiona?

BEČ - Hrvatska bi se mogla veoma brzo naći na austrijskoj crvenoj listi rizičnih regiona, što znači da će svi koji budu putovali u tu zemlju pri povratku u Austriju morati da urade PCR test, a na to ukazuje današnja izjava ministra zdravlja Austrije Rudolfa Anšobera.

Anšober je na konferenciji za štampu rekao da je aktuelni broj od 282 novozaraženih u Austriji alarmantan i da će biti detaljno analiziran do večeras.

"Po tom broju nalazimo se u trendu koji je prisutan u Evropi, ali moramo da nastojimo da taj trend stabilizujemo. Analiziraćemo da li je potrebno dalje pooštravanje mjera vezanih za putovanje u inostranstvo, a s tim u vezi biće razmotrena i Hrvatska", najavio je ministar.

Anšober je rekao da je Austrija u kontaktu sa svojim susjedima, odnosno sa Slovenijom, kada je riječ o Hrvatskoj.

Prenio je da je čuo glasine o tome da se u Hrvatskoj ne testira dovoljno ljudi, te da se u zvaničnim izvještajima umanjuje broj novooboljelih, ali je i rekao da za to ne postoje dokazi, kao ni za glasine u vezi s drugim zemljama.

Upozorio je da se tu radi o pitanju koje se tiče EU koja mora da se pobrine da dođe do verifikacije takvih navoda.

Najavio je i da će se Austrija sa drugim članicama EU usaglasiti.

Anšober je ponovio da će analiza klastera pokazati koliko ima slučajeva vezanih za Hrvatsku, ali i dodao da brojevi iz pokrajina Tirol i Koruškoj pokazuju kakvo je stanje.

Mjera izdavanja upozorenja za putovanje u Hrvatsku, odnosno stavljanje te zemlje na listu rizičnih regiona, biće, ako do nje dođe, donijeta od strane Ministarstva inostranih poslova u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja.

Kazao je da bi bilo uvijek bolje imati prelazni rok za primjenu te mjere, izuzev ako je situacija akutna.

Inače mnogi Austrijanci su na more krenuli upravo u Hrvatsku, gdje su oduvijek značajno prisutni među stranim turistima. U proteklih par nedjelja sve je više klastera novozaraženih u Austriji koji se dovode u vezu sa boravkom u Hrvatskoj.

Football news:

Liverpool will pay 4.1 million pounds for Zhota out of 41 million in the first year. Today the midfielder will undergo a medical
Bayern have agreed a 4+1 contract with Ajax defender Dest
Will Juventus take a 10th consecutive League title? Three out of four of our Serie A specialists think not
Norwich refused to sell Barca defender Aarons for 20 million pounds
Aston Villa bought winger Lyon Traore for 17 + 2 million pounds
Genoa have leased Zappacosta from Chelsea and Piazza from Juve
A Lebanese football player has died after being shot in the head. It was held near the funeral where shots were fired in the air