logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

HRVATSKI NOVINAR ODERAO KOLINDU: 'Banalno je ikome pripisivati atribute najstarijeg konstitutivnog naroda'!

Odgovorna politika morala bi izbjegavati sve izjave i postupke koji podsjećaju na hercegbosansku terminologiju, piše zagrebački Jutarnji list u komentaru koji prenosimo u cijelosti.

Piše: Robert Bajruši

U redu, približavaju se predsjednički izbori na kojima će svaki glas biti važan, a i jednako vrijedan, bez obzira na to živi li birač u Hrvatskoj ili stotinama, pa i tisućama kilometara daleko. Što se posebno odnosi na Hrvate iz Bosne i Hercegovine, koji su još od izbora 1992. nepresušna glasačka baza HDZ-a, vjerni i u najtežim vremenima. Jer, čak i kada je HDZ gubio - 2000. i 2011. - hrvatski birači iz BiH i tada su golemom većinom glasali za tu stranku i njezine kandidate.

U tom smislu, razumijemo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već počela ozbiljnu kampanju među biračima u susjednoj državi, jer na izborni dan uvijek je dobro u rezervi imati pedeset ili sedamdeset tisuća unaprijed osiguranih glasova, onih poput počasnog doktora Dragana Čovića, koji vas zovu “našom Predsjednicom”, iako žive u drugoj državi. Samo što pritom ipak treba imati mjeru, kako za politički trenutak tako i za povijesne činjenice, a ne izjavljivati “Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stupova moderne hrvatske države”, kako je u subotu poručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH”, rekla je Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu. Pa se zatim, prema izvještajima, “hrvatska predsjednica založila za intenzivnije pregovore o pristupanju BiH Europskoj uniji, ali pod uvjetom da su Hrvati ravnopravan narod”. 

Izgleda da predsjednica Grabar-Kitarović više zna o povijesti od čuvene medijavelistice, povjesničarke Nade Klaić, prema kojoj Bosna nikada nije bila ni srpska ni hrvatska zemlja. Kao i da joj je promaklo da su se nacije u današnjem obliku počele konstituirati tek sredinom 19. stoljeća, zbog čega je banalno ikome pripisivati atribute “najstarijeg konstitutivnog naroda”.

Mogla je, primjerice, pročitati djelo slavnog K und K vojskovođe Svetozara Borojevića, koji je krajem 1880. objavio putopis kroz Bosnu u kojem je detaljno opisao razlike među pripadnicima tri konfesionalne zajednice, koje je nazivao grkoistočnjacima, katolicima i muhamedancima, jer tada tek dolazi razdoblje nacionalne emancipacije Srba, Hrvata i današnjih Bošnjaka.

Onaj tko je prijavio doktorat, morao bi poznavati osnovne činjenice teme o kojoj priča, čak i kada se obraća svojim biračima.

Kao što nije konzistentno kada se hvali nedavna presuda doživotne robije Radovanu Karadžiću, a ignorira presuda “haaškoj šestorki”, u kojoj su Pretresno i Žalbeno vijeće utvrdili da je “Herceg-Bosna rezultat pokretanja udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH, te njegovo ujedinjenje sa susjednom Hrvatskom”.

Naime, svaki put kada netko u Zagrebu počne pričati o najstarijem konstitutivnom narodu i uvjetovati pod kojim okolnostima BiH može pregovarati s EU-om, otvara se prostor za rafalni odgovor iz Sarajeva. A tamošnja politika je također prepuna mufljuza i šibicara, koji jedva čekaju povod za svađu jer drugo ionako ne znaju raditi.

Ali to su njihovi problemi. Odgovorna politika u Hrvatskoj morala bi izbjegavati sve izjave i postupke koji podsjećaju na hercegbosansku terminologiju, a Kolinda Grabar-Kitarović je izletila već u prvoj krivini. I možemo biti sigurni da će toga biti još.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO