Bosnia and Herzegovina

INZKO HRVATIMA U BiH: 'Mogu napraviti Kaliforniju ondje gdje su većina. Tamo im nitko ne smeta, nema puno Bošnjaka, Dodika'

Sve što oni rade, tvrdi Inzko, mogli bi kantoni s hrvatskom većinom u Federaciji BiH te bi mogli imati najbolje zdravstvo i najbolje škole, jer to nikome ne bi smetalo, prenosi Hayat.

Prava Hrvata u BiH treba zaštititi, jer su oni najmalobrojniji konstitutivni narod, ali nema razloga da u sredinama u kojima su oni većina i u kojima suvereno vlada HDZ BiH, stanje ne bude znatno bolje nego što je sada, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

- Tamo gdje su Hrvati u većini, poput Hercegovačko-neretvanskog ili Livanjskog kantona, oni si mogu napraviti malu Kaliforniju. Tamo im nitko ne smeta, tamo nema puno Bošnjaka, nema Dodika, nema nikoga. Oni mogu tamo sve realizirati – kazao je Inzko. On je u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RFE) uputio sadašnje političke predstavnike Hrvata u BiH da se ugledaju na primjere kakve u Europi nudi Bavarska i kao što u SAD-u nudi Kalifornija.

Sve što oni rade, tvrdi Inzko, mogli bi kantoni s hrvatskom većinom u Federaciji BiH te bi mogli imati najbolje zdravstvo i najbolje škole, jer to nikome ne bi smetalo, prenosi Hayat.

Komentirajući zahtjeve hrvatskih stranaka za izmjenama Izbornog zakona BiH kojima bi se osiguralo da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti, pa tako i člana Predsjedništva BiH, Inzko je kazao kako potpuno razumije frustracije Hrvata te kako o tome treba “ozbiljno razgovarati”. No, dodao je kako bi se i Dragan Čović trebao zapitati nije li njegov poraz na izborima prije dvije godine, osim odredbama Izbornog zakona, uvjetovan i time da je ostao bez povjerenja dijela hrvatskog biračkog tijela.

- Hrvati su svakako najmanji od konstitutivnih naroda i, zato što su najmanji, oni trebaju imati malo više da bi se osjećali dobro – kazao je Inzko.

Vezane vijesti

Football news:

Lampard on Werner's unforced penalty: I'm upset. He gave a lot to Chelsea, it just went wrong
Napoli scored against Verona in 8.9 seconds. After the start of the match. Only Milan scored faster in Serie A
Werner did not score a penalty for the first time since October 2018. The series of 8 goals in a row was Interrupted
Arsenal will pay Real Madrid 2 million euros for the lease of Edegor. The transition can make Monday
Vladimir Gazzaev will lead Siena from the 4th Italian League instead of ex-striker Milan Gilardino
Ozil has signed a 3.5-year contract with Fenerbahce
Mikel Arteta: It was an honor to play with Ozil and train him. His success is undeniable