Bosnia and Herzegovina

Izrečene presude za pokušaj puča 15. jula 2016.

U slučaju protiv optuženih u predmetu koji obuhvata događaje u Vazduhoplovnoj bazi Akindži, koja je služila kao komandni centar tokom pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. kojeg su izveli teroristi FETO-a infiltrirani u redove turske vojske, četvorica takozvanih "civilnih imama" osuđena su na 79-struku doživotnu kaznu zatvora po strogim uslovima, javlja Anadolija.

Četvrti Kazneni sud u Ankari izrekao je danas kazne optuženima.

Predsjednik suda Selfet Giraj (Giray) saopćio je kako su Kemal Batmaz, Hakan Džidžek (Cicek), Harun Binis i Nuretin Orudž (Nurettin Oruc), takozvani "civilni imami" koji su se nalazili u bazi Akindži tokom pokušaja puča osuđeni su na po 79-struku kaznu doživotnog zatvora po strogim uslovima zbog ”pokušaja uklanjanja ustavnog poretka“, ”pokušaja atentata na predsjednika“ i ”ubistva iz namjere“.

Adil Oksuz, Kemal Batmaz, Hakan Džidžek, Nuretin Orudž i Harun Binis, nakon naredbe vođe terorističke organizacije Fetulaha Gulena (Fetullah), upravljali su pokušajem puča u bazi Akindži 15. jula 2016., a kojem su prethodili mjeseci priprema.

Član FETO-a Mustafa Mete Kajgusuz (Kaygusuz), za prenošenje naredbi za bombardovanje pilotima F-16 osuđen je na 79-struku doživotnu kaznu.

Bivši komadant Bekir Erdžan Van (Ercan), koji je osigurao gorivo avionima za bombardovanje Ankare osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Bivši pilot Mustafa Azimetli, koji je laserom označio Upravu za policijsku avijaciju, osuđen na doživotnu kaznu.

Terorista FETO-a bivši pilot Mustafa Ozkan osuđen na trostruku doživotnu robiju za bombardovanje zgrade direkcije policije u Ankari.

Bivši pilot Ugur Uzunolu (Uzunoglu), koji je tokom pokušaja puča bombardovao Upravu za specijalne snage policije, osuđen na 45-struku doživotnu kaznu.

Bivši major Mehmet Fatih Cavur koji je tokom pokušaja puča izveo prvi let F-16 u Ankari, osuđen na 79-struku doživotnu kaznu zatvora.

FETO pučisti pilotu Hasanu Husnu Balikciju teška doživotna kazna za bombardovanje parlamenta Turske.

Bivši pilot Husejin Turk (Huseyin), koji je bombardovao Upravu specijalne jedinice policije, TURKSAT i parlament osuđen na 79-struku doživotnu kaznu.

Pilot Muslim Madžit (Macit), koji je tokom pokušaja puča ubio 15 ljudi u blizini predsjedničkog kompleksa, osuđen na 16 teških doživotnih kazni.

Bivši generalni sekretar Komande zračnih snaga pukovnik pučista Vejsel Kavak (Veysel) osuđen na 79-struku doživotnu kaznu po strogim uslovima.

Odvojeni su predmeti šestorice odbjeglih pučista među kojima su vođa terorista FETO-a Fetulah Gulen i "civilni imam" Adil Oksuz.

Izricanje presuda ostalim pučistima biće nastavljeno, a predmetom je obuhvaćeno više od 460 optuženih.

Zračna baza Akindži kod Ankare slovi za komandni centar iz kojeg je teroristička organizacija "Fetullahci" (FETO) rukovodila pokušajem vojnog udara 15. jula 2016. godine.

Teroristička organizacija "Fetullahci" (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetulah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Football news:

Wegorst-the first in the history of Wolfsburg to score 12 goals in the 1st round of the Bundesliga. He is in the top 3 of the goalscoring race
Bounou is the second goalkeeper of Sevilla after Palop, who blocked 2 + penalties in the La Liga season
Frank Lampard: Back in December, Chelsea were in great shape. I am concerned that we lost it so quickly
Rodgers on Leicester's fight for the championship: It's too early to say, but in the first half of the season we played consistently and at a high level
Only in one season in the Abramovich era did Chelsea score fewer points after 19 rounds than they do now. Then Mourinho was sacked after 16 games
Werner has not scored in 11 games in the Premier League. He has 1 goal in his last 15 games for Chelsea
Manchester United are ready to offer 12 million euros for defender Lance Medina. In September, he was called up to the Argentina national team for the first time