Bosnia and Herzegovina

John Hume sahranjen na skromnoj ceremoniji

Hume katolički tvorac mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. koji je okončao 30-godišnje sektaško nasuilje, hvaljen je zbog napora na dovođenju čelnika britanske regije razdirane krvoprolićem za pregovarački sol. On je preminuo u ponedjeljak u 83. godini.

Poštujući restrikcije radi sprečavanja širenja COVID-19, manje od 100 gostiju s maskama na licima, uključujući irskog premijera Micheala Martina i katoličke i protestantske čelnike Sjeverne Irske, okuplio se oko velike katedrale Svete Eugenije u Humeovom rodnom Derryju.

U porukama koje je pročitao biskup Donal McKeown, papa Franjo je pohvalio Humeove neumorne napore na promoviranju mira, Dalaj Lama je pomenuo njegovu duboku uvjerenost u snagu dijaloga, dok su Clinton i njegova supruga Hillary izrazili tugu gubitkom prijatelja.

Poštujući mjere suzbijanja pandemije, njegova porodica tražila je od ljudi da ostanu u kućama i da zapale svijeću za mir pred svojim vratima.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u svojoj poruci da je zapalio svijeću pred svojim uredom u Downing Streetu broj 10 u znak sjećanja na „diva od političara“.

Jedan od Humeovih sinova, Aidan, nije mogao prisustvovati sahrani zbog restrikcija i posmatrao ju je online iz svog doma u Massachusettsu.

- Da je tata ovdje, posmatrajući trenutne napetosti u svijetu, on ne bi propustio priliku da kaže nekoliko riječi - poručio je Humeov sin, John Hume Junior, okupljenima na sahrani.         

-  On bi govorio o našoj zajedničkoj ljudskosti, potrebi da poštujemo šarolikost i razlike, da štitimo i produbljujemo demokratiju i postavimo nenasilje u apsolutno središte - poručio je Humeov sin, prenisi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Mauricio Pochettino: To lead Real Madrid is my dream. I was contacted by Benfica and Monaco
Steaua and Serbia's Backa Topola played 6:6 in the Europa League. For the first time in the history of European competitions, both teams scored 5+
B-36, Senderyuske and Kolos from the village of Kovalevka. These teams, unlike Dynamo, reached the next round of the Europa League
💥 A Europa League match in which everything seems crazy: the score is 6:6, a comeback with five, a winning penalty shootout from the debutant goalkeeper
Depay may move to Milan from Lyon as part of a Package deal
Rafael Benitez: The rivalry with Jose was good for the game. Liverpool were able to compete with Chelsea
Liverpool can play Arsenal, Tottenham can play Chelsea in the 4th round of the League Cup