Bosnia and Herzegovina

Kamberović: Historija nisu samo neke dosadne i teške knjige

History Fest, koji je održan u protekla tri dana u Sarajevu, ove godine je, osim historijskom Berlinskom kongresu, bio posvećen i stogodišnjici završetka Prvog svjetskog rata i stvaranju prve jugoslovenske države (1918.), 70. godišnjici od raskida Jugoslavije i Sovjetskog saveza (1948.) te 50. godišnjici studentske pobune u Jugoslaviji (1968.). 

- Svi ti događaji desili su se tako daleko, ali njihove posljedice čine se tako bliskim u našim današnjim životima. Stoga smo ovogodišnjim programom nastojali približiti te davne događaje iz historije i raspravama o njima barem malo pokušali objasniti historijske kontekste u kojima su se odvijali. Želimo vidjeti koja historijska iskustva imamo iz odluka Berlinskog kongresa te koliko su principi uspostavljeni 1878. bili važni za jačanje nacionalnih država na Balkanu i koliko je to bilo važno u historijskom razvoju 20. vijeka", kazao je u emisiji „Danas“ historičar, prof. Husnija Kamberović.

Festival je okupio naučnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Bugarske, Rusije, Francuske, SAD, Kine, Turske, Grčke.

- Želimo pokazati da historija nisu samo neke dosadne i teške knjige, nego se može i kroz film, kroz priče o filmovima i dokumentarnim filmovima, približiti historiju običnim ljudima, što i jeste motiv našeg ovogodišnjeg festivala,kazao je Kamberović.


Football news:

Courtois has kept 16 clean sheets in the League – more than anyone in the top 5 leagues of Europe
Ex-referee Andujar Oliver: Carvajal was clearly knocked down in the Getafe penalty area. A clean penalty
Carvajal on 1-0 with Getafe: we Should have taken advantage of Barca's misfire. Everything depends on us
Gattuso on 0:2 with Atalanta: I'm furious. I didn't like the attitude of the players
The match between city and Liverpool in an empty stadium is a very strange feeling. Pep reacts to a reporter shouting, Gary Neville can be heard across the podium
Sterling scored for Liverpool in the Premier League for the first time. It took 9 matches and more than 11 hours of play
Pep Pro 4:0 with Liverpool: Manchester City could have scored more goals