Bosnia and Herzegovina

Kavalec: Svi lideri trebaju promovirati međureligijski i konstruktivan razgovor

Veleposlanica Ketlin Kavalec (Kathleen Kavalec), šefica Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini (BiH), posjetila je Mostar i Stolac, a tokom posjete razgovarala je o pripremama za lokalne izbore koji će se održati ove jeseni, kao i o kontinuiranoj podršci Misije u oblasti međureligijskog dijaloga u BiH.

- Drago mi je što je u toku međustranački dijalog u vezi s organizacijom izbora u Mostaru te da će građani i građanke Mostara konačno imati priliku da ostvare svoje demokratsko pravo - istaknula je veleposlanica Kavalec, naglasivši potrebu za kontinuiranim konstruktivnim dijalogom tokom kampanje i nakon izbora, uključujući napore usmjerene ka sprečavanju izbornih prevara, saopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

Tokom posjete veleposlanica Kavalec sastala se, među ostalim, s predstavnicima političkih stranaka te predstavnicima Izborne komisije Mostara, Centra za civilnu inicijativu i Koalicije Pod lupom.

Razgovori su se fokusirali na inicijativu Misije o lokalnim izbornim obavezama koje, kako je istaknuto, obuhvaćaju nekoliko ključnih stavki i koje imaju za cilj uveliko doprinijeti mirnom i fer izbornom procesu u lokalnim zajednicama.

Veleposlanica Kavalec iskoristila je ovu priliku da se sastane i s vjerskim zvaničnicima mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem, mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Stocu Orhanom Tikvešom kako bi razgovarali o međureligijskim odnosima na lokalnoj razini.

Kavalec je ponovila kontinuiranu podršku Misije konstruktivnom dijalogu i zajedničkim inicijativama koje imaju za cilj promociju tolerancije i suradnje.

- Svjesna sam činjenice da je 2020. godina osjetljiva godina s obzirom na predstojeće lokalne izbore, kako u Mostaru gdje su bili onemogućeni, tako i u Stocu gdje je bilo problema na prethodnim lokalnim izborima, no pozivam sve lidere zajednica, u koje spadaju i vjerski lideri, da promoviraju i usmjere napore u kreiranje politike koja rješava stvarne svakodnevne probleme građana i jačaju zajednice u kojima žive - kazala je veleposlanica Kavalec.

Football news:

La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters
Only Milan have not lost points this season in the top 5 of the European leagues. Aston Villa lost 0:3 in the
🎮 We made a game about Khabib - fight for him and try to fill up Geiji
Tebas about klasiko: the Game of the best teams in the world. The most important match of club football
Leeds forward Bamford scored a hat-trick. He has 6 goals in 6 Premier League games
Moyes on the spectators in the stadiums: People watch matches in cinemas, why can't they do it on the street?