logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Kompjuteraši vježbajte jogu za oči

Ukoliko više sati svakodnevno provodite ispred računara, trebali biste upražnjavati određene vježbe za odmaranje očiju i vida.  

Usredsređeni pogled nekoliko minuta sa oba oka prvo na udaljene, a zatim na bliže predmete, naizmjenično gledanje i fokusiranje na jedno oko, posmatranje usamljenog predmeta kao i gledanje u daljinu prilikom boravka u prirodi, dio su uobičajenih vježbi.

Na ovaj način uklanjaju se "računarska" glavobolja, zamagljeni vid, povećana osjetljivost na jaču svjetlost, loša fokusiranost. A uz pomoć joga vježbi moguće je ojačati očne mišiće, čak i popraviti vid.

Primjenom joga poza mogu se opustiti očni mišići i umiriti glavobolja, kao i osloboditi um i uspostaviti savršena koncentracija uz pomoć vida.

Da bi se oporavile od takozvanog plešućeg svjetla koje emitira ekran računara, očima je potrebna mirna tama. Da biste u tome uspjeli primijenite vježbu za oči sa dlanovima.

1. Za ovu joga vježbu prvo zagrijte ruke trljanjem ili pod mlazom tople vode. Zažmirite, pokrijte oči dlanovima bez pritiskanja, a palčeve blago naslonite na sljepoočnice.

2. Otvorite oči pa provjerite jeste li potpuno blokirali svjetlo. Ponovo zažmirite, opustite se i dišite duboko.

3. Pokušajte zamisliti mirni, opuštajući, potpuni mrak. Ako vam to ne uspijeva, zamislite da po bijelom papiru crtate krug crnim flomasterom i ofarbajte mislima cijeli papir.

Kada radite ovu vježbu važno je sjediti na stolici ili biti u sjedećem joga položaju ravnih leđa.

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno upražnjavaju ove vježbe manje imaju problem sa vidom, a na taj način i može se ublažiti i očni pritisak.

Themes
ICO