Bosnia and Herzegovina

Legendarni Range Rover slavi 50. rođendan

Originalni Range Rover je debitovao 17. juna 1970. godine, najprije u verziji sa dvoje vrata a ideja je bila da se kupcima, pored klasičnog terenca Land Rover (kasnije nazvanog Defender), namjenjenog eksploataciji u najtežim voznim i klimatskim uslovima, ponudi i sofisticirano terensko vozilo, sa komforom i sadržajima koje imaju obični putnički automobili.

Originalni Range Rover je predstavljao novinu u tadašnjoj ponudi terenaca jer je imao veliku i komfornu putničku kabinu sa dosta staklenih površina, dok su unutrašnje površine bile tapacirane.

Imao je i takozvana "piknik" vrata prtljažnika, podeljena po horizontali na dvije cjeline, koje su se mogle nezavisno otvarati.

Prva generacija je bila toliko uspješna, da je ostala na tržištu 25 godina, da bi se 1995. pojavio Range Rover "P38A", koji se dizajnerski i funkcionalno dijelio istu filozofiju sa prethodnikom.

Automobil je mehanički modernizovan, a unaprijeđeni su i sistem oslanjanja kao i pogon 4x4.

Treća generacija je stigla 2003, sa nezavisnim ogibljenjem na sva 4 točka i daljim tehnološkim unapređenjima, a po prvi put je osim standardnog ponuđen i Range Rover Sport.

Aktuelna, 4. generacija debitovala je 2013. U pitanju je tehnološki najsavršeniji Range Rover do sada, sa potpuno aluminijumskom konstrukcijom.

Zahvaljujući tome, vozilo je lakše za čak 450 kg od prethodnika.

Povodom obilježavanja jubileja, britanski proizvođač je predstavio specijalnu, ograničenu seriju vozila Range Rover sa oznakom "50". Ukupno će biti izrađeno 1.970 primjeraka.

U ponudi je nekoliko retro nijasni farbi karoserije, uključujući Tuscan Blue, Bahama Gold i Davos White. Ove tri varijante biće dostupne u veoma ograničenim serijama, a preostali modeli će moći da se naruče i u nekim drugim bojama spoljašnjosti.

Za pogon je odabran 5.0 V8 sa 525 KS (386 kW).

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals