Bosnia and Herzegovina

Lijekove nije preporučljivo uzimati uz ove namirnice

Pojedine lijekove nije preporučljivo uzimati uz određene namirnice, jer to može da izazove kontraefekat. Ovo se naročito odnosi na kalcijum iz mlijeka, koji se lako vezuje za određene medikamente u organima za varenje, stvarajući jedinjenja koja se teže rastapaju. U takvim okolnostima krvotok nije u stanju da ih apsorbira, upozoravaju ljekari njemačkog nacionalnog udruženja.

Ako žele da konzumiraju mlijeko, to mogu da učine tek poslije dva sata od momenta uzimanja lijekova. Lošu interakciju stvara i istovremeno uzimanje antihipertenziva i sladića. Sladić sadrži supstance koje podižu krvni pritisak, pa propisani lijekovi ne mogu da postignu željeni efekat. Sladić oslobađa i kalijum, što može da dovede do slabljenja mišićne mase.

Također, ne mogu baš svi da konzumiraju grejpfrut. Ovu voćku treba da izbjegavaju osobe koje uzimaju lijekove za reguliranje koncentracije holesterola u krvi, jačanje imunološkog sistema, kao i imunosupresive, preparate koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije.

Football news:

Latvian Stepanov is Wenger's worst transfer. Arsene did not understand that Bergkamp admired him for a joke – and signed
Berbatov – Bale: Gareth, I want to see you play football!
Arturo Vidal: Bayern are always the favourites, but Barcelona is the best team in the world
Kike Setien: Lewandowski is a great player, but he is not on the level of Messi
The great Milan of the noughties are already coaches: Gattuso is rebuilding Napoli, Shevchenko is going to the Euro, some are still at the club
The Premier League will not have a winter break in the 2020/21 season. Start-September 12, end-may 23
Liverpool have entered talks with Bayern over Tiago