logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Linta: Antisrpska politika u Crnoj Gori nastavlja progon Srpske pravoslavne crkve

Novi program usvojen na Osmom kongresu DPS-a predstavlja jedan u nizu dokaza da se u Crnoj Gori sprovodi antisrpska politika i da će se nastaviti još jači progon Srpske pravoslavne crkve (SPC), ocijenio je predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta.

Linta je napomenuo da u novom programu DPS jasno stoji da će raditi na obnovi autokefalnosti nepriznate crnogorske pravoslavne crkve (CPC), što pokazuje neodgovornost i nerazumnu namjeru da se nastavi da produbljivanjem podjela i zaoštravanjem tenzija među građanima.

On je istakao da većina građana u Crnoj Gori dobro zna da je SPC jedina prava crkva, a da je CPC registrovana kao nevladina organizacija koju ne priznaje nijedna kanonska crkva.

Linta smatra da DPS, što novim programim i potvrđuje, vidi SPC kao glavnog remetilačkog faktora u stvaranju crnogorskog identiteta.

On je naveo da je cilj aktuelne vlasti otimanje hramova i pljačkanje imovine SPC što može da ima pogubne i nesagledive posljedice budući da ona nikada nije bila državna.

Očigledno je, dodao je Linta, da je glavni cilj vlasti Mila Đukanovića da se što više smanji broj Srba i da nacionalni Crnogorci postanu većina, što bi trebalo da se potvrdi na popisu stanovništva 2021. godine.

– Zbog toga je veoma važno da se političkim, diplomatskim i demokratskim sredstvima pomogne pravedna borba srpskog naroda u Crnoj Gori za ravnopravnost i poštovanje njegovih ljudskih i nacionalnih prava – ocijenio je Linta.

Predsjednik DPS Milo Đukanović poručio je juče na stranačkom kongresu da DPS ima obavezu da suzbije osporavanje crnogorskog identiteta i obnovi CPC, prenosi Srna.

Themes
ICO