logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

LJUBIĆ POJASNIO ŠTA JE KOLINDA HTJELA PORUČITI HRVATIMA IZJAVOM O BiH: Bolje da nije, pozivao se na Povelju Kulina bana i...

Predsjednica je htjela jasno poručiti Hrvatima koji su došli na Pantovčak iz svih krajeva BiH da BiH pripada i Hrvatima kao jednom od tri konstotuvna naroda i rekla je neku sintagmu da su Hrvati u BiH najstariji ili jedan od najstarijih naroda u BiH", kazao je Ljubić.

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stupova moderne hrvatske države, poručila je u subotu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ova izjava izazvala je mnogo reakcija u Bosni i Hercegovini, kako političara, tako analitičara i historičara.

Sa reakcijama iz Bosne i Hercegovine se ne slaže predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i član Sabora Hrvatske Božo Ljubić.

"Bio sam osobno na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz Bosne i Hercegovine i čitav govor gospođe predsjednice Grabar - Kitarović je bio vrlo prijateljski i afirmativan prema BiH. Iznenađen sam za takve reakcije koje ja mogu protumačiti samo kao nekom vrstom paranoje pa čak i mržnje prema samo osobi, predsjednici pa i prema Hrvatskoj. Predsjednica je htjela jasno poručiti Hrvatima koji su došli na Pantovčak iz svih krajeva BiH da BiH pripada i Hrvatima kao jednom od tri konstotuvna naroda i rekla je neku sintagmu da su Hrvati u BiH najstariji ili jedan od najstarijih naroda u BiH", kazao je Ljubić.

Govorio je i o historijskim dokumentima Bosne i Hercegovine.

"Naravno, nacije u Evropi su konstituirane tek u 19. stoljeću, neke krajem 20. stoljeća. Sama povelja Kulina bana gdje se njegov pisar poziva na katolički blagdan Sv. Ivana 28. kolovoza, govori o tome da su pisani tragovi katolicima, većina Hrvata je većina katolika, u BiH koji su ostali živjeti su nacionalno konstituirani kao Hrvati. To se ima pravo i na neki način vezati uz hrvatski narod, ali ni u jednom slučaju to nije rečeno na način da bi bilo koga omalovažilo u BiH ili da bi bilo komu negirao jednako pravo na BiH kao i Hrvatima", kazao je Ljubić.

Kaže da se "zadnjih godina Hrvatima u BiH negira pravo na BiH nemogućnošću izbora legitimnih političkih predstvnika što ima za posljedicu ubrzano iseljavanje Hrvata".

"Dobronamjerni ljudi, kada bi čitav govor gospođe Kitarović čuli, ne bi našli nijedne zamjerke na taj govor".

Tvrdi da su odnosi između BiH i Hrvatske dobri.

"Hrvatska je BiH prvi trgovinski partner. Gospodarstvo, geografija, promet dvije države su međusobno komplementarni i kompatibilni. Hrvatska je najviše zainteresirana da BiH ide ubrzanim korakom prema Evropi. Hrvatsko zastupanje u Briselu je omogućilo da BiH preda kredibilnu aplikaciju za kandidatski status. Uopće se ne slažem sa ocjenom da su odnosi BiH i Hrvatske loši", naveo je Ljubić, te nastavio:

"Ja bih rekao, dio politike u BiH koji je u prvom redu koncentriran na Sarajevo, te odnose bi čini mi se, želio učiniti ili barem prikazati problematičnima. Svako malo, kada se god desi neki, da tako kažem, akt približavanja Hrvatske BiH, posjeta gospodina Plenkovića i govor u Neumu, konstruira se neka afera koja treba na neki način, s namjerom da te odnose učini problematičnima. Ja ih uopće kao takve ne vidim. Ja bih rekao čak da oni idu u dobrom smjeru. Ako hoćete, zahvaljući suradnji ove Vlade sa institucijama u BiH gradimo dva mosta, jedan kod Svilaja, drugi kod Gradiške".

SB/N1

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO