logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Lukač: Prate se aktivnosti paradžemata i vehabija

-Znamo da je proteklih godina u BiH bilo više terorističkih akata, koji su nažalost odnijeli i živote. Sve što se dešavalo proteklih godina nije isključeno da se neće dogoditi i u nekom narednom periodu. Svi teroristički napadi u BiH ranije su došli od tog pokreta i ne možemo da zanemaramimo i zaboravimo njihove aktivnosti, kao i povratak sa sirijskog, iračkog i ratišta bliskog istoka, povratak džihad ratnika, koji su otišli iz BiH i taj broj je veći nego iz bilo koje druge evropske zemlje – rekao je Lukač.

Mnogi od tih ljudi su se, kaže, već vratili, neki čekaju da budu deportovani u BiH, a nedavno je osobe koje su prepoznate kao potencijalni terioristi u BiH deportovala i Njemačka.

-Sve to MUPRS-a, njegova Uprava za borbu protiv terorizma, intenzivno prati, razmjenuje podatke s partnerskim službama kako bi imali pod kontrolom sve one koji bi mogli da naprave neki teororistički plan u BiH - rekao je.

U pauzi radionice na temu "Prevencija radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma – institucionalni pristup Vlade Republike Srpske“, koju je organizovalo je MUPRS-a, podsjetio je da je entitetska vlada 2016. godine donijela Akcioni plan o borbi protiv terorizma i ekstremizma, a iste godine je formirano koordinaciono tijelo za nadzor povođenja tog dokumenta.

Time se, kaže, daje doprinos velikoj svjetskoj koaliciji za borbu pritiv terorizma i ekstremizma, a sarađuju sa svim bezbjednosnim i obavještajnim agencijama u BiH po pitanju razmjene informacija o ljudima koji mogu biti potencijalni teroristi.

(Vijesti.ba / FENA)

Themes
ICO