Bosnia and Herzegovina

Macron: Prihvatiti prošlost, nema prostora za veličanje zločinaca

Uz duboke emocije pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice, i izražavam im iskreno saučešće, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u svojoj videoporuci, emitovanoj na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Uprkos trenutnoj zdravstvenoj krizi, bilo je izuzetno važno da se okupimo i obilježimo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i odamo počast žrtvama. Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija - rekao je Macron, prenose Vijesti.ba.

Ova neizbrisiva mrlja, ističe, tjera nas da tražimo istinu i pravdu, što je neophodno za mirni suživot različitih zajednica.

- 25 godina nakon ovih tragičnih događaja još mnogo toga se treba uraditi da bi došlo do pomirenja i mirnog suživota za sve u BiH i regionu Zapadnog Balkana, koji je i dalje obilježen konfliktom iz 90-ih. Svi moramo prihvatiti prošlost. Nema prostora za negiranje historije i revizionizam, niti za veličanje osuđenih ratnih zločinaca u zemaljma u regionu koje su izrazile želju da se pridruže EU - jasan je Macron.

Naglašava da je evropski projekt izgrađen na temeljnim vrijednostima kao što su mir, pravda, pomirenje među narodima, sloboda i demokratija. Ove vrijednosti su u samom središtu današnjih evropskih težnji, prenose Vijesti.ba.

- BiH i Zapadni Balkan moraju imati mogućnost da traže pravdu ali i da postignu pomirenje. Nadam se da pomirenje Francuske i Njemačke i izgradnja zajedničke evropske budućnosti mogu služiti kao inspiracija. Dijelimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost. Zato želim naglasiti da je Francuska uz vas, kao što je uvijek i bila, na vašem putu ka pomirenju, izgradnji budućnosti, mira, prosperiteta u ujedinjenoj Evropi - zaključio je Macron.

(Vijesti.ba)

Football news:

Raheem sterling: Looking for tickets to Lisbon. From the 10th to the 24th. Retweet if you can help
Pep Guardiola: Gabriel is the best player of matches with Real Madrid
Three heroes of Lyon in the match with Juve – among them the defender, whom the fans drove in the fall
Manchester City and Lyon will meet in the 1/4 final of the Champions League on August 15 at Jose Alvalade
Photo of Pep and Zizou – just a gift for Showsport users
Ronaldo was eliminated so early from the Champions League for the first time in 10 years, although he tried very hard – in the playoffs for Juve, only he scores
Rudi Garcia: to Pass Juventus is a feat. The most pleasant defeat in my career