logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

MCP: Zaludna je nada Đukanovića da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost CPC-a

Mitropolija-crnogorsko primorska (MCP) nije protiv donošenja novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali jeste protiv jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti po tom pitanju, saopćeno je iz MCP-a.

Istakli su da je važno da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Vlada o tom aktu provedu najšire moguće konsultacije sa svim relevantnim subjektima. 

- Mitropolija, po ko zna koji put, ponavlja da nije protiv donošenja novog zakona, ali jeste i bit će protiv jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti po tom pitanju - kaže se u reagiranju na intervju Đukanovića na televiziji N1.

Iz MCP-a su naveli da Đukanović zna da je zakon, takav kakav je sada, usmjeren protiv pravoslavne crkve.

Uzaludna je, kažu, nada predsjednika da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost crkve u Crnoj Gori. 

- On ne zna i nisu ga dobro savjetovali oni koji su ga slagali, pa on to ponovio, da crkva u Crnoj Gori, koju pogrešno naziva Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), nikad nije bila autokefalna niti je ukinuta ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića - kaže se u reakciji MCP-a.

Naveli su da je još manje tačan zaključak koji Đukanović izvlači iz, kako su kazali, navodne autokefalnosti CPC-a - da je njena imovina bila državna.  

Prema njihovim riječima, u Srbiji je, za razliku od Crne Gore, od kraja 19. stoljeća postojala pravoslavna crkva, koja je bila autokefalna tomosom dobivenim od Vaseljenske patrijaršije 1879. godine.

I gle čuda njena imovina nije u vlasništvu države bila ni tada, niti je to sada, iako neki ponavljaju neistinu da je crkvena imovina i u Srbiji u svojini države. To što su postojala određena ograničenja u raspolaganju imovinom, budući da je Pravoslavna crkva bila državna vjera, a država hrišćanska, ne znači da je država bila vlasnik te imovine - istakli su iz MCP-a. 

Tvrde kako neće crkva biti sluškinja ni Crne Gore, ni Srbije, ni srpstva, ni crnogorstva, niti bilo kakve ideologije, ni bilo kojeg velikodržavnog projekta niti čuvati nečiju ”infrastrukturu” - jer više ne bi bila crkva.

Oni su kazali da Đukanović ne govori istinu kada tvrdi da se 90-tih godina neko neovlašteno knjižio kao vlasnik crkvene imovine, aludirajući na Mitropoliju i ostale episkopije srpske patrijaršije u Crnoj Gori.

- Kako je to crkva mogla da otme svoju imovinu? Ko je žrtva tog zločina kojeg spominje predsjednik? Žalosno je to što govori i čini predsjednik po tom pitanju - dodaje se u saopćenju.

Iz MCP-a su pitali šta će državi vjerski objekti i zašto ih oduzima, ako ne planira da ih drugome daje.

Kako su dodali, prepoznata je namjera Đukanovića i svih onih koji učestvuju u toj „nečasnoj raboti“.

Strašna je i nedopustiva kleveta Đukanovića kojom SPC označava više kao političku nego kao vjersku organizaciju. On je kao nevjernik potpuno nekompetentan da to cijeni - kazali su iz MCP-a. 

Kako se navodi, neistinita je tvrdnja da organizacija pravoslavne crkve prati državnu organizaciju i da je sve suprotno tome protivno kanonskom pravu.  

Predsjednik je ili podlegao neznanju onih koji ga o ovome savjetuju, ili svjesno obmanjuje javnost. Šta god da je, savjetujemo mu da se, optužujući crkvu za politiku ne bavi stvaranje crkava u Crnoj Gori - kazali su iz MCP-a. 

Kako su naveli, Đukanović bi morao čuti glas crkve i naroda Božijeg da povuče prijedlog zakona i založi da se predstavnici državnih vlasti, crkve i drugih vjerskih zajednica dogovore o zakonskom aktu, koji će biti na korist svih crnogorskih građana, bez razlike.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO