Bosnia and Herzegovina

Mjesec posta, Bajram i Dan šehida obilježeni dostojanstveno

 Na 24. redovnoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održanoj danas pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića  usvojen je ramazanski izvještaj Rijaseta i njegovih ustanova za ramazan 1441. godine po hidžri i proslijeđen Vijeću muftija na razmatranje.

Konstantovano je da je i pored svih ograničenja uzrokovanih širenjem koronavirusa mjesec posta, kao i Bajram i Dan šehida, obilježen dostojanstveno i u najboljem redu.

Rijaset je još jednom izrazio zahvalnost svim džematlijama i džematskim odborima na razumijevanju i podršci koju su pružili prilikom organizacije vjerskog života u vanrednim okolnostima, saopćila je Muslimanska informativna novinska agencija - MINA.   

Prihvaćena je i informacija o programu manifestacije Dani mekteba.

Rijaset je usvojio okvirni školski kalendar za medrese Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za školsku 2020/21. godinu i Nacrt pravilnika o načinu pripreme plana rada i izvještaja o radu organizacionih jedinica organa i ustanova u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i uputio ga u javnu raspravu na organima IZ u BiH.

Razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o dopuni Statuta Media centra, Prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u Media centru i Prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Media centru.

Rijaset je rješavao radno-pravni status uposlenika Media centra i organa institucija IZ u BiH.

Na kraju su razmatrani zahtjevi Ureda za društvenu brigu i tekuća pitanja, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Sanchez finished the match against Bayer, despite the injury
Solskjaer is the fifth coach with whom Manchester United reached the semi-finals of the European Cup
Manchester United are set to buy Sancho this summer despite Borussia's claim that he is staying
Shirokov beat the judge at an Amateur tournament: promised that # # # # # [vdarit] for a red card-and # # # # # [vdarit]
Brunu has scored 11 goals in 20 games for Manchester United. 7 of them were penalties
Lukaku has scored in 9 consecutive Europa League games. This is a tournament record
Konstantinos Tsimikas: Liverpool is the biggest club in the world. I supported them as a child