logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Mnogo se radi, ali se isplati

Minka i Emir Purković iz Dubrava u Bosanskoj Gradišci spadaju u najuspješnije povrtlare u regionu. U sedam velikih plastenika i na dva hektara na otvorenom Purkovići proizvode skoro sve vrste povrća te cvijeće i ukrasno bilje. Posvetili su se i uzgoju autohtonih vrsta, pa im je ponuda zaista raznovrsna.

- Mnogo radimo, ali isplati se. Ne kukamo da je teško i sami smo svoj gazda. Evo, rani paradajz za presađivanje već je tu, a imamo i prispjelo rano povrće. Suprug Emir i ja nadopunjujemo se u plastenicima, na pijaci i u kućnim poslovima i nije nam dosadno - kaže Minka Purković, nadaleko poznata uzgajivačica i prodavačica povrća u Bosanskoj Gradišci.

Ovi vrijedni povrtlari godinama imaju svoje redovne kupce i drže do kvaliteta. Kažu da im je čist obraz najvažniji.

- Naši kupci naši su prijatelji. Dođu, kupe ono što su naumili, malo popričamo, razmijenimo informacije i tako prođe dan. Mnogo nam je lakše uz njih. Nikad nam se niko nije požalio na kvalitet, a ni mi se ne žalimo na svoje kupce - kaže Minka Purković.

Iako su repromaterijali poput supstrata te uvezenog sjemena i zaštitnih sredstava skupi, povrtlarstvo se na primjeru Minke i Emira isplati. Organizirali su proizvodnju na taj način da cijele godine imaju robu za prodaju, a osim pijace, velike količine povrća i rasada prodaju u kućnoj prodaji te razvoženjem vlastitim vozilom.

Da nam svima bude dobro

Purkovići priželjkuju dobru godinu, koja neće zadati probleme ni proizvođačima, a ni kupcima od kojih zavise. - Neka ne bude nevremena, oluja i grada, a našim kupcima neka budu redovne plate i neka dobiju povišicu i svima će biti dobro - poručuje Minka Purković.

Themes
ICO