Bosnia and Herzegovina

Mostar: Dobar odziv glasača za Hrvatski sabor

Gužva na biralištima u Mostaru

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Dvadeset biračkih mjesta u Mostaru, na kojima se danas glasalo za zastupnike u Hrvatski sabor, zatvorena su u 19 sati. Prvi dan izbora protekao je bez poteškoća.

Potvrdila je to za Fenu koordinatorica izbornog procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, dodajući da je odziv glasača bio dosta dobar.

Zbog pandemije koronavirusa na biralištima u OŠ Petra Bakule i Gimnaziji Fra Grge Martića, u Mostaru, provodile su se epidemiološke mjere i dezinfekcija, a birači su se morali pridržavati i uputa o fizičkoj distanci.

U subotu ujutro u Bosni i Hercegovini, odnosno u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inozemstvu, počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora.

Hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u inozemstvu održavaju se i u sutra, kada su najavljeni i izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj.

U BiH je glasačima dostupno 45 birališta. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2). Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

U toj izbornoj jedinici glasaju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185 hiljada. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036)…

Football news:

Shakhtar forward Moraes before the semi-final with Inter: the Matches we always want
Ocampos on Sevilla – Manchester United semi-final: Historical confrontation. We're really hungry
Chelsea can give Bakayoko on loan to Milan for 3 million euros with the right to buy out for 35 million^. Milan intends to return Chelsea midfielder Tiemoue Bakayoko, who played for the Rossoneri on loan in the 2018/19 season
Lopetegui Pro 1-0 with Wolverhampton: Sevilla deserved to win against a very good team
Kashtru about the defeat of Basel: a Difficult match, but Shakhtar dominated almost all the time
Nuno about 0:1 with Sevilla: Disappointment. Wolverhampton conceded too often in the final minutes
Immobile about Newcastle: They called my agent when the sheikhs bought the club