Bosnia and Herzegovina

Na "zid plača“ stanovnici odgovorili formiranjem "živog zida"

Nezadovoljni načinom realizacije projekta obaloutvrda, ali i odnosom gradskih vlasti nakon što su se usprotivili izgradnji betonskog zida duž obale u naselju Luka, stanovnici Goražda danas su se spontano okupili i poslali simboličnu poruku. 

Na „zid plača“, kako su odmah po izgradnji nazvali betonski objekt koji ih potpuno razdvaja od rijeke kraj koje žive decenijama, odgovorili su formiranjem živog zida. Građani postrojeni na dijelu obale između dva gradska mosta, gdje je, također, planirana izgradnja obaloutvrda, na ovaj način su poručili da nastavak skrnavljenja obala neće dozvoliti.  

- Danas smo planirali da se obratimo javnosti i iznesemo svoje stavove na zaključke i diskusije sa posljednje sjednice Gradskog vijeća, a ljudi su se spontano okupili u znak protesta zbog svega što se dešava – kazao nam je Mirsad Kadrić, predstavnik građana Luke.

Građani su nezadovoljni zbog činjenice da je, osim gradske uprave, većina vijećnika, također, ignorirala njihove argumente da se zaustavi izgradnja betonskog zida, a obaloutvrde izgrade na način da budu prihvatljive za sve. 

- I pored svih naših zahtjeva, sporni zid ispod našeg naselja, naočigled svih, nastavlja se graditi i niko od nadležnih državnih institucija ne želi da zaustavi ovu bespravnu gradnju, niti se zauzima za uklanjanje objekta koji čini diskriminaciju nad jednim dijelom građana Goražda i predstavlja graditeljsko ruglo u narušenoj arhitekturi grada na Drini – ističe Kadrić.

Zašto je visoki zid izgrađen samo na jednom dijelu obale, kako je moguća izgradnja bez učešća građana, urbanističke i građevinske dozvole, samo su neka od pitanja građana.

Football news:

Gareth bale: I Don't understand why many people are concerned that I play Golf. This perception was created by the media
Kuyt will change his Lawyer in Feyenoord in the summer of 2021
AZ asked UEFA to cancel the KNVB's decision to allocate places in the Champions League from the Netherlands
Bacary Sagna: Arsenal underestimated yourself. We lost in crucial games, perhaps because of the pressure on ourselves
Scotland's Livingston is holding a vote on Twitter about extending the goalkeeper's contract
Ibrahimovic escaped serious injury. The Achilles tendon is not damaged
Allegri is ready to go back to work. PSG and Manchester United were Interested in him