Bosnia and Herzegovina

NAJBOGATIJI ITALIJANI VLASNICI SU NUTELLE I KINDERA: Sada imaju novi biznis koji već vrijedi 3 milijarde eura

Lansirali su brendove Nutella, Kinder Chocolate i TicTac, a potom su proširili asortiman proizvodima uključujući Ferrero Rocher. Michele Ferrero uspio je slastičarski posao svoje porodice pretvoriti u globalni biznis sa godišnjom prodajom od oko 10 milijardi dolara.

Najbogatija porodica u Italiji, čija kompanija Ferrero Group je stvorila brendove kao što su Ferrero Rocher, Nutella i Kinder, diverzificirala je svoj portfelj izvan tradicionalnih čokoladnih proizvoda i ušla u sektor keksa i kolačiča. Ova “sporedna” djelatnost sada posjeduje imovinu u vrijednosti od skoro 3 milijarde eura.

Porodica Ferrero započela je posao otvaranjem slastičarne u sjevernoj Italiji koja je koristila lješnjake kao način za nadoknadi ograničene zalihe kakaa u to vrijeme. Nakon Drugog svjetskog rata izrasli su u slastičarsku firmu, otvarajući proizvodne pogone i urede u inostranstvu.

Tokom 1960-ih lansirali su brendove Nutella, Kinder Chocolate i TicTac, a potom su proširili asortiman proizvodima uključujući Ferrero Rocher. Michele Ferrero uspio je slastičarski posao svoje porodice pretvoriti u globalni biznis sa godišnjom prodajom od oko 10 milijardi dolara.

Sin Michelea Ferrera, Giovanni koji je predsjedavajući Ferrero Grupe, započeo je vlastiti poslovni put akvizicijom prošle godine. Neto imovina kompanije mlađeg Ferrera, CTH Group, koja je pridružena grupi u porodičnom vlasništvu, porasla je prošle godine za 40 posto, na 2,8 milijardi eura, prema podacima Bloomberga.

Umanjenje poslovnog rizika

To je dijelom zahvaljujući kupovini danskog proizvođača keksa Kelsen Group za 300 miliona američkih dolara. Ferrerovo ulaganje putem CTH-a još je jedan primjer trenda bogataša za širenjem svojih poslovnih carstava izvan tradicionalnih biznisa.

Giovanni je “uspostavio svoju prisutnost na širem tržištu pakiranja slatke hrane” sa CTH-om, rekao je Guido Giannotta, direktor firme sa sjedištem u Briselu, koja pomaže u upravljanju imovinom porodice Ferrero. Taj potez “predstavlja važno rješenje umanjenja rizika, kako u pogledu kategorija proizvoda, tako i geografskog dosega”, rekao je on.

Poput porodice Ferrero, mnogi drugi najbogatiji pojedinci na svijetu diverzifikuju investicije kako bi zadržali bogatstvo kroz generacije.

Osnivač “Zare” Amancio Ortega – najbogatija osoba u Španiji – uložio je prihod od svoje modne kompanije “Inditex” u nekretnine širom svijeta, dok suosnivač “Microsofta” Bill Gates investira u rasponu od željeznica, preko poljoprivrednih poduzeća, do građevinskih firmi.

Imaju 32,9 milijardi dolara

CTH je kreiran 2016. godine i uz Kelsen Group posjeduje belgijskog proizvođača kolačića “Delacre” i američki brend slatkiša “Ferrara”.

Ferrero Group također je prošle godine zaključio ugovor u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara za preuzimanje brenda “Kellogg” kolačića i voćih snekova.

Ukupno bogatstvo porodice Ferrero procjenjuje se na 32,9 milijardi američkih dolara.

Football news:

Director Of Intera: We are not negotiating a transfer for Kante. Inter Sporting Director Piero Ausilio commented on the Interest in Chelsea midfielder Ngolo Kante and the possible transfer of defender Milan Skrinjar to Tottenham
Lampard 3-3 with West Brom: Chelsea lost two points, we showed character. This is a big lesson for us
Abraham on 3-3 with West Brom: Chelsea made some mistakes that are unacceptable at this level
In 2011, Abramovich bought 50% of the rights to the player who played against Chelsea in the Champions League. But there will be no consequences
Chelsea have conceded the most away goals in the Premier League since the start of last season - 42
Koeman convinces BarSU to buy Depay. Barcelona manager Ronald Koeman still wants to see Lyon forward Memphis Depay in the team
Hasselbaink on Tiago Silva: He's still a little out of shape. Surprised to see him start