Bosnia and Herzegovina

NEDOSTUPAN BH. PRAVOSUĐU: BiH ustupa Hrvatskoj procesuiranje generala Zlatana Mije Jelića

Bosna i Hercegovina prepustit će Hrvatskoj procesuiranje umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) Zlatana Mije Jelića, koji je optužen za ratne zločine, objavila je u četvrtak Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore ovaj portal, specijaliziran za praćenje sudskih procesa, objavio je kako je Sud BiH prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da se Jeliću sudi u Hrvatskoj jer on tamo živi, a pravosuđu u BiH nedostupan je otkako je 2016. protiv njega podignuta i potvrđena optužnica.

“Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen”, navedeno je u sudskoj odluci donesenoj na temelju prijedloga državnog tužilaštva podnesenog još u oktobru 2019.

Postojeći međudržavni sporazum između Hrvatske i BiH o izručenju optuženih za krivična djela predviđa izetak u slučaju osoba optuženih za ratne zločine pa one često koriste institut dvojnog državljanstva kako bi izbjegle procesuiranje. U takvim je slučajevima jedina mogućnost da država u kojoj je podignuta optužnica predmet ustupi drugoj državi u kojoj se optuženik skriva.

Zlatan Mijo Jelić u BiH je optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Mostara.

Tereti ga se da je kao zapovjednik Prve djelatne bojne Vojne policije HVO te zapovjednik Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednik obrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve postrojbe na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i provedbi širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Optužnica navodi Jelićevu odgovornost za etničko čišćenje, protupravno lišenje slobode muškaraca i njihovo zatvaranje u zatvore i logore, izvođenje muškaraca na prinudne radove na borbenoj liniji i u živi štit, te prisilni progon žena, djece i starih na teritorij pod kontrolom Armije BiH u razdoblju od maja 1993. do početka maarta 1994.

Jelić je još 2017. kazao kako je spreman suočiti se sa suđenjem u Hrvatskoj ustvrdivši kako nije počinio nikakve zločine.

“Ako optužnica bude potvrđena spreman sam se pojaviti pred hrvatskim pravosuđem, bez obzira na to što mi se optužnicom niti jedan zločin osobno ne stavlja na teret”, kazao je Jelić gostujući u emisiji “Otvoreno” HTV-a.

Football news:

Police arrested a 12-year-old boy in the case of threats against Zaa
These people are sick. They need help. The fear and loathing of the North London Derby
Farfan's goal could not be counted: before that, the referee called from the goal, and CHorluka just took the ball and ran forward with it
Son has scored 10+ goals for Tottenham in the Premier League four seasons in a row
Milan are Interested in the striker of Lille Osimana
Dembele does not want to move to Manchester United. He believes that he will succeed in Barca
Ferdinand on Liverpool's decline: it's a celebration. If there are no Champions League games ahead, you just relax