Bosnia and Herzegovina

Nikola Minasi: Pobijedit ćemo zajedno

Minasi: Želimo pomoći BiH

Foto: Arhiv

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi (Nicola) u ekskluzivnom razgovoru za "Avaz" govorio je o pandemiji koronavirusa koji je njegovu zemlju pretvorio u najgore žarište na svijetu.

- Ova kriza je neočekivana. Ali je najbolji pokazatelj da problemi i nevolje ne poznaju granice - kazao je Minasi.

Prva u svijetu

Ističe da je njegova zemlja prva u svijetu koja je uspostavila nacionalnu blokadu. Potrebno je, kaže, još nekoliko sedmica da se procijeni djeluju li donesene mjere. 

- U međuvremenu smo prikupili veliku količinu znanja i informacija. Prije tri sedmice susreo sam se s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem i uručio mu sve ključne dokumente o mjerama usvojenim u Italiji. Sada imamo i ažurirane dokumente i dijelit ćemo ih, jer želimo da ovo iskustvo pomogne BiH - pojašnjava Minasi.

Kako navodi, sretan je što trenutno živi u BiH, jer svakodnevno dobiva puno poruka solidarnosti i podrške od običnih građana.

- Za mene je ovo vrijeme da više razmišljam o svojoj porodici i životu, ali i radim na učinkovitiji način. Izrazi solidarnosti koje dobivamo od građana BiH su predivni. Slike Vijećnice u bojama Italije već su danima u medijima u mojoj zemlji i ljudi su dirnuti osjećajem prijateljstva. Italija nikad neće zaboraviti vašu solidarnost - naglašava.

Ključne stvari

Pojašnjava da je impresioniran izjavama članova Predsjedništva BiH i formiranjem Kriznog štaba u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

Ujedinjeni u borbi

Ambasador je uputio poruku podrške svim građanima BiH. 

- Ova situacija je užasan test za sve nas. BiH je već integrirana u evropsko tržište i društvo na svim nivoima. Naš zajednički problem proizlazi iz naše zajedničke sudbine: na nama je da udružimo snage sada kako bismo bili jači i ujedinjeniji kad to prođe. Mi smo u ovome zajedno, pobijedit ćemo zajedno - zaključio je Minasi.

Football news:

Captain Valeika was born in Moscow. Russian Russian mother, father-conductor, performed with Celine Dion and still supports Spartak
Scott Makemine: Looking cuts with Zidane, Vieira, Keane. Amazing box-to-box
Jessie Lingard: Last season, I didn't force myself or set goals. It's like a new start
Fjortoft about Werner: Timo is the best talent in Europe. If Liverpool want him, he will be there
The Union was suspended from matches the forward Poltera. The player did not want to take a pay cut
Ex-Guardiola assistant: Messi will be able to play in midfield like Xavi in a few years
Kante resumed individual training at the Chelsea base