Bosnia and Herzegovina

Picula: Nova Vlada Crne Gore biće pred istinskim problemima

PODGORICA - Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da se Evropska unija nada da će nova Vlada u Crnoj Gori biti formirana u ustavom predviđenim rokovima i ocijenio da će se suočavati s istinskim problemima države.

On je ukazao da je ovo je prvi put da u Crnoj Gori dolazi do tranzicije moći, da je opozicija je dobila priliku da formira novu Vladu i da dojučerasnja vlast treba da pripremi sebe da postane opozicija u narednom periodu.

"To je na neki način demokratski proces, ali u crnogorskom slučaju ima dosta pitanja koja se postavljaju zbog prirode opozicije, kako oni shvataju odnose sa susjedima… Apsolutno je prirodno pitati", rekao je Picula na regionalnoj onlajn konferenciji "Vrijeme izazova - kohezija Berlinskog procesa i integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", koju je organizovao Evropski pokret u Crnoj Gori.

Naveo je da priključenje Evropskoj uniji nikada nije jednostavno, ali da je poruka koja se šalje Zapadnom Balkanu jasna - nema drugog puta osim puta ka EU i to je nešto na čemu mora da se radi.

Bivši šef hrvatske diplomatije dodao je da za EU "ključna i posvećenost partnera na Zapadnom Balkanu".

"Moramo da čujemo jasnu poruku: Evropa je naš strateška cilj. To i jeste tako, tako nešto ne sprečava partnerstvo sa Kinom ili drugim zemljama, ali moramo da čujemo tu jasnu poruku što mora da bude praćeno i odgovorajućim promjenama u tim zemljama", naveo je Picula. 

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi