Bosnia and Herzegovina

Pješčana plaža je i idealna teretana

Boravak na obali mora, plivanje, sunčanje na nekoj egzotičnoj pješčanoj plaži i ispijanje osvježavajućih koktela - tako većina zamišlja savršen odmor. Ali, pored apsolutnog opuštanja uz uspavljujući zvuk valova i neumornih cvrčaka, more i pješčana plaža su i idealna teretana na otvorenom, u kojoj bez mnogo truda i znoja možete steći savršenu figuru. Na plaži postoji hiljadu i jedan način da sagorite višak kalorija i pri tome se dobro zabavite. Donosimo vam samo neke. 

Hod u vodi

- Hodanje po pijesku - Brzo ćete se uvjeriti da nije nimalo lako hodati po pijesku. Za to su potrebni složeniji pokreti nogu i cijelog tijela i angažiranje većeg broja mišića. Ali, tokom obične šetnje po pijesku od sat potrošit ćete čak 300 kalorija. 

- Plivanje - Pored neophodnih pokreta ruku i nogu, da biste se održali na vodi, vaš organizam ulaže dodatnu energiju da održi normalnu temperaturu tijela u hladnoj vodi i ukupno troši 400 kalorija na sat.

- Hodanje u vodi - Tokom svake i najmanje aktivnosti u morskoj vodi, koja pruža 15 puta veći otpor od zraka, potrošite daleko više kalorija nego tokom vježbi na suhom. Poslije samo jednog sata hodanja u vodi, nestat će vaših 350 kalorija.

Igra loptom

- Igre s loptom u vodi - I vama je, valjda, već jasno da, što se više krećete, trošite više kalorija. Potrošit ćete još više, čak 295 kalorija, ukoliko budete trčali po pijesku ili kroz vodu. 

- Ronjenje sa maskom, disalicom i perajama - Ravnomjernim i pravilnim radom nogu, dok u vodi mlatarate perajama, ne samo da ćete uživati u ljepotama podvodnog svijeta nego ćete, i ne primijetivši, potrošiti čak 420 kalorija na sat.

Football news:

Steinhaus will be the first female referee at a German super Cup match. This is her last game
Suarez and Fati - among the candidates for the best player of September award in La Liga
Van de Beek's adviser: Donny is a substitute player at Manchester United. I don't like it at all
Koeman about Griezmann: I'm very happy. Now he has more freedom and is doing a great job
Neymar owes 34.6 million euros to the Spanish tax service
Bayern are hunting for a 1.63-foot defender. He ran away to Brighton from Chelsea to play
PSG are Interested in Diego Costa. Atletico is ready to release the striker and sign Cavani instead