logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Pobijedite proljetni umor

Na općenito loše stanje organizma u proljeće žali se više od 20 posto pacijenata koji posjećuju ambulante opće medicine. Prema dostupnim podacima, od proljetnog umora pati gotovo svaka druga osoba u općoj populaciji. 

 Šetnja i trčanje

Nakon dugih hladnih dana, svi željno iščekujemo sunce, laganiju odjeću i svježe namirnice. Ali, nismo očekivali da ćemo biti umorni.

Umor, manjak koncentracije, povećana potrebu za snom koja uključuje i veću potrebu za dnevnim snom, samo su neki od simptoma proljetnog umora. Sindrom proljetnog umora uzrokovan je oslabljenim imunološkim sistemom, nedostatkom vitamina C i prilagođavanjem organizma na nove vremenske uvjete.

Osjećaj umora lako ćete umanjiti ako pijete dovoljno tečnosti, a za podizanje energije obavezno droručkujte i u jutarnji obrok uključite puno proteina. Osim što ćete tako pojačati vitalnost, manje ćete jesti tokom dana. Dobri izvori proteina su maslac od kikirikija, sir, jaja ili jogurt, u kombinaciji s pecivom od cjelovitih žitarica.

I većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćete bržem svladavanju simptoma proljetnog umora.

Nakon doručka trebali biste vježbati, kako biste se razbudili, dobili energiju i popravili raspoloženje. Dovoljno je i otići u šetnju ili na trčanje. Veoma je važno i dovoljno spavati. Pokušajte u krevet otići ranije nego inače.

Dnevno svjetlo

Čekali smo dugo na duže dane, zato iskoristite više sunca tokom dana i ostanite duže na otvorenom. Naučnici su utvrdili da je nedostatak svjetla zimi jedan od uzroka proljetnog umora. Nakon dugog perioda kratkih dana s malo sunca, u tijelu nastaje puno melatonina koji zapravo potiče san.

U proljeće, kada ima više dnevnog svjetla, naš mozak luči više serotonina-hormona sreće koji nas drži budnim i sretnim.

Svježe voće i povrće 

Ako je tijelo slabo i izmoreno, uzročnici prehlada nemaju težak posao. Kako bismo to spriječili, može nam pomoći dodatni unos vitamina u organizam. Svježe voće i povrćeu odlični su saveznici u borbi protiv proljetnog umora. Zdrava prehrana ne samo da će se pobrinuti za vitalnost, već će pomoći u detoksifikaciji. Tokom zime najčešće jedemo tešku i masnu hranu koju u proljeće treba zamijeniti laganim i hranjivim namirnicama.

Jedite kvalitetno i raznovrsno, u malim, pravilno raspoređenim obrocima. U svakodnevni režim korisno je uključiti i koncentrirane dodatke prehrani koji će ubrzati povratak u ravnotežu.

Velik broj studija potvrđuje da magnezij, vitamini B kompleksa – posebno B12, vitamin C i željezo doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te stvaranju energije u tijelu. Preporučuje se i unos omega masnih kiselina, cinka i vitamina D važnih za zdrav imunitet te ginka koji čuva zdravo pamćenje i cirkulaciju.

Biljni čaj

Proljetno bilje daje pravi osjećaj proljeća i mirisom nas budi iz tmurnog razdoblja. Nema ništa bolje od mirisnih biljnih i voćnih čajeva koji nam popravljaju raspoloženje. Redovno ih konzumirajte, posebno čaj od šipka i maslačka.

 Dobar san

Noć je vrijeme za regeneraciju. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtijevaju puno energije, pa je potreban dobar i zdrav san, naročito kada je prisutan proljetni umor. Kako se po noći ne biste budili, ne biste trebali jesti masnu i tešku hranu u večernjim satima. Također je važno provjetriti sobu prije spavanja i pobrinuti se da bude mračna.

Budite pozitivni 

Naučno je potvrđeno da ljudski mozak može pojačati ili olakšati bol. Puno toga ovisi o našem pogledu na svijet. Uporna pozitivnost u svemu što radite pomoći će vam da se nosite bolje s obavezama i teškoćama. Družite se s ljudima koje volite, radite stvari koje vas vesele, svaki dan nađite razloge za smijeh.  

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO