logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Poljska i zapadni Balkan jačaju saradnju

​VARŠAVA, POZNANJ - Samit zapadnog Balkana (Western Balkans Summit), koji će kao dio Berlinskog procesa biti održan u Poznanju 3, 4. i 5. jula, kao ključne teme imaće ekonomiju, povezivanje i civilno društvo s akcentom na mlade, kulturu i bezbjednost, a uoči ovog važnog događaja organizovana je studijska posjeta novinara zapadnog Balkana Poljskoj kao domaćinu.

Samit će 4. jula okupiti ministre spoljnih poslova i ekonomije, dan kasnije lidere zapadnog Balkana i partnere Berlinskog procesa, a potvrđeno je i učešće Angele Merkel, njemačke kancelarke, i Tereze Mej, britanske premijerke u ostavci.

Poljska ove godine obilježava 30. godišnjicu od promjene političkog uređenja i slavi 15. godišnjicu pristupanja EU, što je svakako dobar politički signal i inspiracija kako zapadnobalkanskim društvima, tako i vladama, jer je poljska ekonomija ocijenjena kao jedna od najbrže rastućih i ovoj državi čak daju etiketu "nova Njemačka".

Wiesław Tarka, koordinator samita, upoznao je novinare s organizacijom i pojedinostima kongresnog centra u Poznanju te rekao da će biti održano nekoliko značajnih foruma i panela, kao što su biznis forum, forum civilnog društva, think thank forum i slično.

Ovogodišnji biznis forum biće održan pod sloganom "Growing Together - Rastimo zajedno", koji naglašava jačanje poslovne saradnje, a kako je rekao Marcin Ociepa, podsekretar u poljskom Ministarstvu preduzetništva i tehnologije, važne teme na pet foruma biće energetika, obnovljiva energija, digitalizacija, inovativnost, poljoprivreda i brojne druge.

On je rekao da se nada da će se ekonomska saradnja Poljske i zemalja zapadnog Balkana dodatno pojačati.

Preduzetnici će imati jedinstvenu priliku da predstave ponudu, podijele svoja iskustva i ostvare dalju saradnju.

U okviru samita svoja iskustva podijeliće i predstavnici vladinog i nevladinog sektora i ohrabriće se za efekasniji dijalog.

Novinari su u okviru ove studijske posjete, koju je omogućilo Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, osim Poznanja obišli i gradove Sopot, Gdanjsk i Varšavu, te posjetili nekoliko muzeja, imali više značajnih sastanaka, boravili su i u posjeti Centru za istočne studije, ali i College of Europe Natolin, gdje mogu studirati i studenti iz BiH, a ove godine je tu studentkinja iz Banjaluke. Studenti kažu da se na ovoj prestižnoj obrazovnoj ustanovi stiču vještine i znanje potrebni za rad u institucijama EU.

Podsjećamo, Berlinski procesa je 2014. godine pokrenula Njemačka u cilju podrške približavanja zapadnog Balkana EU, ali i podsticanja saradnje u regionu.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO