Bosnia and Herzegovina

Porastao broj civilnih žrtava u Afganistanu

.... vojnike iz te zemlje i pokušavaju osigurati postizanje mirovnog sporazuma.

Nove brojke uslijedile su nakon šokantnog napada prošle sedmice na porodilište u Kabulu u kome su ubijene 24 osobe, među kojima su i novorođene bebe.

Broj civilnih žrtava pripisanih talibanskim napadima porastao je za četvrtinu u aprilu u odnosu na isti mjesec u prošloj godini, i iznosi 208 ljudi, dok je broj žrtava pripisanih napadima afganistanskih snaga sigurnosti porastao za 38 posto, i iznosi 172 osobe, sudeći po provizornim podacima UN-ove Misije za pomoć Afganistanu.

- Pozivam na prekid borbi i apelujem na strane da poštuju međunarodno pravo kako bi se zaštitili civili - izjavila je Deborah Lyons, specijalna izaslanica generalnog sekretara UN-a za Afganistan.

Sjedinjene Države poslale su svog mirovnog posrednika u Dohu i u Kabul da izvrši pritisak na afganistansku vladu i talibanske pobunjenike da ponovo pokrenu zakočene mirovne pregovore, nadajući se da će započeti odmah nakon što su afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i njegov suparnik  Abdullah Abdullah potpisali sporazum o diobi vlasti.

Nasilje se pojačalo čak i nakon američko-talibanskog sporazuma od 29. februara o povlačenju stranih vojnika pod američkim vodstvom u zamjenu za talibanske sigurnosne garancije. Talibani su odbacivali višestruke pozive afganistanske vlade za primirjem.

Nakon napada na porodilište prošlog utorka, za koji su talibani negirali odgovornost, afganistanske vladine snage prešle su iz defanzivne u ofanzivnu poziciju.

Talibanski portparol Zabihullah Mujahid u saopćenju je odbacio izvještaj UN-a, nazivajući ga „propagandom“ vlade u Kabulu, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history
Guardiola lost 3 away games in a row in the League for the first time in his career
About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave