Bosnia and Herzegovina

Poruka Srbiji i KiM iz Njemačke: Ako neko želi u EU, mora biti uz EU

Najavljeni sastanak predstavnika Srbije i samoproglašenog Kosova u Vašingtonu jasno pokazuje koliko su se se u posljednje vrijeme SAD i Evropska unija udaljile od zajedničkog angažmana na Balkanu, gdje su decenijama slijedile iste političke ciljeve, piše dnevnik "Noje ciriher cajtung".

"Da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa po svaku cijenu želi da postigne napredak u komplikovanim odnosima Srbije i Kosova već je duže vrijeme očigledno. Od spoljnopolitičkog uspjeha, koji bi uz to EU i multilateralnu diplomatiju predstavio u lošem svjetlu, očekuje se vjetar u leđa za jesenju izbornu kampanju", piše švajcarski dnevnik.

List primjećuje da je veoma interesantan trenutak koji je Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izabrao da objavi svoju inicijativu.

"U Srbiji se narednog vikenda održavaju parlamentarni izbori. Pa iako niko ne sumnja u pobjedu Srpske napredne stranke predsjednika Aleksandra Vučića, najava jedne u unutrašnjepolitičkom smislu tako delikatne inicijative, isto je što i prejudiciranje ishoda izbora", piše NZZ.

S druge strane, na Kosovu je situacija i dalje nestabilna, piše švajcarski dnevnik, ukazujući na obaranje vlade Aljbina Kurtija, masovno negodovanje građana i animozitete između šefa države Hašima Tačija i novog premijera Avdulaha Hotija.

Uz ocijenu da je Grenelova inicijativa "snažan udarac u evropsku cjevanicu" i da jasno pokazuje koliko u se u međuvremenu udaljile politike SAD i EU na Balkanu, NZZ ipak naglašava da za to gubljenje uticaja EU može da krivi samo sebe.

Prema pisanju NZZ, smanjivanje uticaja EU je posljedica nestanka perspektive članstva u Uniji za zemlje regiona, što je godinama bio glavni politički instrument Brisela.

Posebno se to, piše dnevnik, primećuje na Kosovu, gdje je građanima i dalje potrebna viza za EU.

List, međutim, ocjenjuje da su i izgledi za dugoročniji uspjeh najnovije američke inicijative "sumorni".

"Početnik u balkanskoj politici Grenel nikada nije uspio da vjerodostojno opovrgne sumnje da mu je važnije da priredi 'foto-sesiju' za svog šefa u Bijeloj kući, nego da postigne održivo rješenje, koje bi uživalo široku podršku", piše dnevnik.

To nameće i pitanje najspornije tačke pregovora, a to je eventualna razmjena teritorija između Srbije i Kosova, piše list, naglašavajući da se takvom rješenju veoma protive građani Srbije i Kosova, ali i da regionalne posljedice takvog kršenja tabua zahtevaju veoma pažljivu diplomatiju.

"Najnovija faza konflika između Srbije i Kosova traje već dvije decenije. Za komplikovane probleme u regionu ne postoji 'brzo rešenje' koje bi bilo po ukusu američkog predsjednika", zaključuje NZZ.

Na sve te konstatacije javila se i Njemačka, odakle poručuju da se ne bi trebalo zaboraviti da se dijalog vodi pod okriljem EU.

"Samo uz Evropsku uniju može biti rješenja kosovskog problema, rekao je njemački šef diplomatije", Hajko Mas u intervjuu za DW.

Njegova poruka je jasna: ko hoće u EU, mora da razgovara sa EU.

"Sve države Zapadnog Balkana žele evropsku perspektivu. Ako je žele, onda i politička rješenja, posebno sada u konfliktu Kosova i Srbije, moraju biti uz Evropsku uniju“, kaže njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u razgovoru za DW.

Socijaldemokratski političar je, kako dodaje, "veoma siguran" da će EU igrati važnu ulogu u nastavku pregovora.

Ta poruka dolazi u jeku napisa u njemačkoj štampi da je Brisel ispustio dizgine dijaloga Kosova i Srbije, te da glavnu riječ vodi Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa. On je pozvao predsjednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da se 27. juna sastanu u Vašingtonu.

Berlinska vlada sa kancelarkom Angelom Merkel na čelu sa skepsom gleda na taj američki angažman, posebno se protiveći mogućnosti prekrajanja granica na Balkanu.

Ministar Mas kaže da će se Njemačka, tokom predsedavanja EU u drugoj polovini godine, baviti i Zapadnim Balkanom.

"Ako na Zapadnom Balkanu u nekom trenutku žele da stignu u Evropu, onda dijalog moraju da vode prije svega sa EU", dodaje on za DW.

"Vjerujem da to na Zapadnom Balkanu znaju i da će EU, posebno sada, pojačati svoj angažman."

Evropska unija je nedavno imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za kosovsko pitanje. Lajčak je ove sedmice bio u dvodnevnoj posjeti Prištini, gdje se sastao sa svim bitnijim političarima, predstavnicima srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. On u Beograd stiže već u ponedjeljak (22. jun), poslije izbora.

Evropski posrednik je na Twitteru poručio da je sa kosovskim premijerom i predsjednikom pričao o "konkretnim koracima" za "brzi" povratak dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Football news:

Bayer sports Director Feller on Havertz: We agreed that if possible, he could leave this summer
Roma midfielder under has agreed a 5-year contract with Napoli for 3.5 million euros a year
Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world
Morata scored a double for Atletico for the first time since March last year
Rummenigge on Tiago: there have been no Contacts with Liverpool, but he wants something new