logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Poslodavci podržali Tegeltiju: Ideja za porez prihvatljiva, čak i poželjna

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija poručio je da u prijedlogu zakona o PDV-u, koji se već duže nalazi u proceduri, nema povećanja stope PDV-a.

Za eventualnu promjenu stope PDV-a, kategoričan je, potreban je konsenzus u BiH.

S druge strane, mišljenja je da je potrebno razmotriti mogućnost preraspodjele direktnih i indirektnih poreza.

''Kombinacijom promjene direktnih i indirektnih poreza može se stvoriti pretpostavka za fleksibilnije tržište rada koje će omogućiti rast plata, prije svega u privatnom sektoru, te obezbijediti dodatan nivo sredstava za funkcionisanje fondova socijalne sigurnosti u entitetima'', kazao je Tegeltija.

Kombinacija promjene direktnih i indirektnih poreza prihvatljiva je, čak i poželjna, za Udruženje poslodavaca FBiH, pod uslovom da to bude usmjereno na rasterećenje rada, a ne u javnu potrošnju.

“To je nešto što se zove fiskalna devalvacija, a otprilike znači prekomponiranje poreza. Već dugo vremena mi se pokušavamo izboriti sa visokim stopama na doprinose, koje značajno opterećuju rad. Taj porezni kiln, razlika između bruto i neto plate jako je visoka, možda i najveća u Evropi. Ukoliko bi povećanje PDV-a  otišlo na rasterećenje rada, to bi bi malo smisla’’, kaže za Vijesti.ba predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Prema njegovim riječima, poslodavci cijene da bi smanjenje stope na plate i doprinose imalo puno veću korist nego što bi štetu izazvalo povećanje PDV-a.

“Dakle, jedino bi u ovom primjeru povećanje stope PDV-a imalo smisla. Ne, ukoliko bi otišlo u javnu potrošnju. BiH i njeni entiteti ionako su skupi, preskupi za naše uslove”, ističe naš sagovornik.

Mišljenja je da bi kombinacija promjene direktnih i indirektnih poreza bila prihvatljiva, čak i poželjna, te da se u FBiH razmišljalo o sličnom modelu.

“Jedini uslov je da to ne ide u javnu potrošnju”, ponovio je Smailbegović.

(Vijesti.ba)

Themes
ICO