logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Postavljeno upozorenje na šest javnih česmi u Sarajevu zbog neispravnosti vode

Radi se o česmama na lokacijama Grličića brdo br. 2 kod džamije, Grličića brdo kod mezarja, Sedrenik b.b. preko puta broja 53, Sagrdžije br. 2 kod džamije, Zmajevac bb i Vrbanjuša 84 kod džamije, saopćeno je iz KJKP Vodovod i kanalizacija. 

Česme su priključene na sistem javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo, a upozorenje je postavljeno na osnovu analize uzoraka vode koje je izvršio Zavod za javno zdravstvo KS i odnosi se isključivo na ispravnost unutrašnjih instalacija na javnim česmama, a ne na kvalitet vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja.

Nadležne službe KJKP "ViK" d.o.o. Sarajevo, zajedno s predstavnikom Općine Stari Grad, uzele su uzorke s javnih česmi i dodatne uzorke u susjednim objektima. U laboratoriji ViK-a izvršene su analize fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara kvaliteta vode i dobiveni rezultati potvrđuju ispravnost vode u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

S obzirom da je održavanje javnih česmi u nadležnosti Općine, VIK očekuje da nadležne općinske službe organizuju ponovnu kontrolu zdravstvene ispravnosti vode na javnim česmama, koje će provesti Zavod za javno zdravstvo KS.

VIK napominje te da je u svrhu dobivanja pouzdanih podataka potrebno ponoviti analize kvaliteta vode na javnim česmama.  

(Vijesti.ba / FENA)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO