Bosnia and Herzegovina

POŠTENO GOVOREĆI: Federacija je u skoro mjesec i po izgubila 27.600 radnih mjesta' - ovo je potvrdio...

...direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Na početku razgovora za Hayat TV osvrnuo se na proteste turističkih radnika u Mostaru. Kazao je da je turizam najpogođenija grana privrede u našoj zemlji, ali je istaknuo i da je pandemija pogodila sve privredne subjekte, odnosno porezne obveznike.

"Rekao bih da su se sve firme koje su porezni obveznici i kojima je bio zabranjen rad mjerama Vlade FBiH, odnosno kriznih štabova, našle u nezgodnoj situaciji s obzirom na to da su se te mjere odnosile na zabranu obavljanja djelatnosti do 30. maja ove godine.

Onda je logično da se svi ti subjekti kojima je bio onemogućen rad, nađu u ovakvoj situaciji. Najviše se to odnosi na ugostiteljsku djelatnost, kafiće, hotele...", poručio je Isović.

Kada su u pitanju otkazi za vrijeme pandemije koronavirusa u našoj zemlji, Isović je rekao da je veliki broj građana ostao bez posla u turizmu.

"Nismo gledali to po djelatnostima. Pratili smo ukupne podatke o zaposlenima i otkazima i mogu reći da su zaposlenici Porezne uprave zaista u teškim uslovima obradili negdje oko 110 miliona prijava i odjava zaposlenika i najniža tačka zaposlenosti bila je 8. maja, kada smo zabilježili nešto više od 507 hiljada radnika, i ako uzmemo taj broj i uporedimo ga sa onim koji je bio 16. marta, tačno je FBiH izgubila u tom periodu 27.600 radnih mjesta.

Ono što je dobro jeste da dolazi do povećanja broja zaposlenih. Tako da od 8. maja do 30. juna imamo porast broja zaposlenih u FBiH na skoro 11 hiljada novih radnih mjesta", pojasnio je Isović.

Football news:

Sanchez finished the match against Bayer, despite the injury
Solskjaer is the fifth coach with whom Manchester United reached the semi-finals of the European Cup
Manchester United are set to buy Sancho this summer despite Borussia's claim that he is staying
Shirokov beat the judge at an Amateur tournament: promised that # # # # # [vdarit] for a red card-and # # # # # [vdarit]
Brunu has scored 11 goals in 20 games for Manchester United. 7 of them were penalties
Lukaku has scored in 9 consecutive Europa League games. This is a tournament record
Konstantinos Tsimikas: Liverpool is the biggest club in the world. I supported them as a child