Bosnia and Herzegovina

Pozivam sve lidere zajednica da promoviraju konstruktivan dijalog

Veleposlanica Kathleen Kavalec, šefica Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini (BiH), posjetila je Mostar i Stolac, a tijekom posjete razgovarala je o pripremama za lokalne izbore koji će se održati ove jeseni, kao i o kontinuiranoj podršci Misije u oblasti međureligijskog dijaloga u BiH.

"Drago mi je što je u tijeku međustranački dijalog u vezi s organizacijom izbora u Mostaru te da će građani i građanke Mostara konačno imati priliku da ostvare svoje demokratsko pravo", istaknula je veleposlanica Kavalec, naglasivši potrebu za kontinuiranim konstruktivnim dijalogom tijekom kampanje i nakon izbora, uključujući napore usmjerene ka sprečavanju izbornih prevara, priopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

Tijekom posjete veleposlanica Kavalec sastala se, među ostalim, s predstavnicima političkih stranaka te predstavnicima Izborne komisije Mostara, Centra za civilnu inicijativu i Koalicije Pod lupom.

Razgovori su se fokusirali na inicijativu Misije o lokalnim izbornim obavezama koje, kako je istaknuto, obuhvaćaju nekoliko ključnih stavki i koje imaju za cilj uveliko doprinijeti mirnom i fer izbornom procesu u lokalnim zajednicama.

Veleposlanica Kavalec iskoristila je ovu priliku da se sastane i s vjerskim zvaničnicima mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem, mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Stocu Orhanom Tikvešom kako bi razgovarali o međureligijskim odnosima na lokalnoj razini.

Kavalec je ponovila kontinuiranu podršku Misije konstruktivnom dijalogu i zajedničkim inicijativama koje imaju za cilj promociju tolerancije i suradnje.

"Svjesna sam činjenice da je 2020. godina osjetljiva godina s obzirom na predstojeće lokalne izbore, kako u Mostaru gdje su bili onemogućeni, tako i u Stocu gdje je bilo problema na prethodnim lokalnim izborima, no pozivam sve lidere zajednica, u koje spadaju i vjerski lideri, da promoviraju i usmjere napore u kreiranje politike koja rješava stvarne svakodnevne probleme građana i jačaju zajednice u kojima žive", kazala je veleposlanica Kavalec.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Griezmann did not make any effective actions in 6 matches under Koeman
Ole Gunnar Solskjaer: Leipzig made Manchester United work hard. Rashford had a big impact on the game
Roberto victory over Juventus: the Best response to the unrest in Barcelona - it's a game
Ronald Koeman: Barcelona played their best match of the season against Juventus. We had a lot of chances
Messi scored 70 goals in the Champions League group stage. This is a record
All 4 of Messi's goals this season are scored from penalties. Three for Barcelona, one for Argentina
Greenwood scored for Manchester United in the Champions League at the age of 19 years and 27 days. Only Rooney did it at a younger age