logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Predsjedništvo HDZ-a BiH podržalo stav o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na lokalnim izborima

Predsjedništvo HDZ-a BiH podržalo je jednoglasan stav HNS-a o zajedničkom nastupu svih stranaka članica HNS-a na lokalnim izborima 2020. godine.

Na proširenoj sjednici u Orašju analizirana je i uspostava vlasti na nivoima BiH, FBiH i kantonima. Sjednici su prisustvovali i predsjednici kantonalnih/regionalnih odbora i Organizacije za Brčko Distrikt HDZ-a BiH. 

- Komentirani su procesi koje su stranački dužnosnici vodili na svim nivoima s ciljem što kvalitetnije pripreme za lokalne izbore, da se ostvari što bolji rezultat, ali jednako tako da se završi koncept uspostave vlasti. Raspravljalo se i o odnosima HDZ-a BiH sa strankama Hrvatskog narodnog sabora. Podržan je postignuti jednoglasan stav HNS-a o zajedničkom nastupu svih stranaka članica HNS-a na lokalnim izborima 2020. godine. Odluka se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja, izuzetak je u sredinama gdje su Hrvati većina, tu će stranke HNS-a ići s više listi i kandidata - stoji u saopćenju HDZ-a BiH. 

Predsjedništvo je raspravljalo i o unutarstranačkim problemima na pojedinim područjima. Uz iznesene pojedine prijedloge rješenja, zaključeno je da će uže Predsjedništvo u narednim danima donijeti konkretne odluke i mjere kako bi se stanje na terenu stabiliziralo, te kako bi se pristupilo ozbiljnom stranačkom i političkom djelovanju.

Na današnjoj sjednici predstavljen je i novi Pravilnik o radu i sistematizaciji HDZ-a BiH, usklađen sa stranačkim potrebama, dokumentima, ali i zakonskim rješenjima. Razgovarano je i o obilježavanju 30. godina HDZ-a BiH u 2020. godini koje će se posebno obilježiti u svim sredinama.

- Analizirajući vođene razgovore s dužnosnicima SDA, oko provedbe izbora u Gradu Mostaru, uspostave vlasti u Federaciji BiH, izmjene strukture Vlade FBiH, te razgovore koje se odnose na izmjene izbornog zakonodavstva, Predsjedništvo HDZ-a BiH i dalje se zalaže da se nastavi intenzivan rad na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru te oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

Govoreći o transformaciji Vlade FBiH, Predsjedništvo HDZ-a BiH je predložilo ukidanje "neustavnih ministarstava u Vladi", a predložilo formiranje novih ministarstava, kao i razdvajanje već postojećih ministarstava koji imaju preopširne nadležnosti. 

Predsjedništvo je komentiralo i aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i aktuelne sigurnosne izazove koji se odnose na državni nivo, posebno uzimajući u obzir problem migranata. Bez zajedničke strategije i zajedničkog nastupa nema kvalitetnog odgovora na ovu problematiku, nadležne službe moraju predstaviti i sačiniti jedinstvenu državnu strategiju zaključeno je na sjednici.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pokrenulo je inicijativu za zajedničkim sastankom Predsjedništva HDZ-a BiH i HDZ-a RH u narednom periodu.

Themes
ICO