Bosnia and Herzegovina

Prezentirana aktuelna situacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima

Sudionicima su se obratili veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson, kao i Šef misije i sub-regionalni koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van Der Auweraert.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predstavila je aktivnosti i trenutnu situaciju u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, međunarodne operacije koje se vode u predmetima trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i aktivnosti koje će biti realizirane u sklopu Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima.

Inicijalne aktivnosti za formiranje te mreže realizirane su koncem prošle godine, a u okviru Specijalizirane mreže sudjeluju tužitelji i policijski operativci iz institucija s razine države, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Mreža se sastoji od tužitelja i istražitelja iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su kontakt osobe uime institucija iz kojih dolaze, a koji će znatno unaprijediti procesuiranje ovih kaznenih djela, te osigurati aktivnu, brzu i efikasnu komunikaciju u istragama i procesuiranju predmeta iz ove oblasti.

Sudionicima se također obratio i Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u okviru Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo, koji je govorio o modelu mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja.

U realizaciji navedenog projekta, potporu pružaju Ministarstvo vanjskih poslova SAD, putem Ministarstva pravosuđa, odnosno Programa za razvoj, pomoć i edukaciju tužiteljstava u inozemstvu (DoJ/OPDAT), kao i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) kroz projekt kojeg finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Hazard has an ankle problem and may miss the game with Alaves
Agent Fedele: Manchester City are very close to buying Coulibaly
West ham Moyes can sign Lingard and Jones from Manchester United, if not relegated from the Premier League
Ennio Morricone's heart belonged to music and rum. The composer was asked to write the club's anthem, and Totti went to his hit
Leipzig have signed forward Hwang Hee-Chan from Salzburg. He took the number 11 that Werner played under
Inter wants to sign Kessie. Milan previously refused to exchange for Gagliardini
Showsport supports the journalist Ivan Safronov, accused of treason. This is a very suspicious case